eur:
394.14
usd:
369.57
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

OTP: 50 milliárdos adózott nyereség az első negyedévben

50,5 milliárd forintos konszolidált, adózott nyereséget ért el az OTP Bankcsoport 2007 első negyedévében. A gyorsjelentés szerint ez megfelel az elemzői várakozásoknak.

A közlemény szerint az OTP Bankcsoport első negyedévi profitja 9,4 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakáét, a múlt év utolsó negyedévinél 24,5 százalékkal magasabb.

A bankcsoport konszolidált mérlegfőösszege 2007. március 31-én 7.289 milliárd forintot tett ki, ami 9,8 százalékkal haladta meg az előző negyedévit és 36,7 százalékkal az egy évvel korábbit.

A jelentés szerint a Bankcsoport mérlegfőösszegének 38,4 százaléka, a hitelállomány 39,4 százaléka, a betétek 37,1 százaléka, az adózott eredmény 24,8 százaléka a külföldi leánycégektől származott.

Az elemző szerint a fáziskésés okolható

A Cashline vezető elemzője az eredménnyel kapcsolatban hangsúlyozta: a 10 százalék alatti növekedést elsősorban az újonnan megszerzett ukrán és orosz leánybankok hozták, melyek összesen 6 milliárd forinttal növelték az eredményt.

Ha ezt a két piacot nem vesszük figyelembe, akkor csökkenés volt a profit területén - mondta Sarkadi-Szabó Kornél, aki emlékeztetett: tavaly 20 százalék volt az eredmény, most 9,7 százalék. Az is igaz, hogy a tervek is eleve visszafogottak voltak és már inkább 2010-re fókuszálnak - tette hozzá az elemző.

A Cashline vezető munkatársa ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az orosz és az ukrán beruházások még be sem indultak, márpedig annak is pótlólagos költségei lesznek.

Az eredménynek két fő okát látja Sarkadi-Szabó Kornél: egyrészt fokozott mértékben nő a verseny a magyar és a bolgár piacon is, ahol az OTP piaci részesedése fokozatosan csökken.

Ráadásul van egy fáziskésés az OTP-csoporton belül, hiszen miközben az említett két országban lassult a növekedés, addig az orosz és az ukrán piac még nem indult be igazán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×