eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Elválik a Daimler és a Chrysler útja

Kilenc évvel az akkor álomházasságnak minősített Daimler-Chrysler-egyesülés után elválnak a két cég útjai. Ha csak a vételár és az eladási ár közötti különbséget nézzük, a német autógyár 27 milliárd dollárt veszített.

"Ez a házasság az égben köttetett" - lelkendeztek az autóipari elemzők 1998-ban, amikor a német Daimler AG 36 milliárd dollárért megvette az Egyesült Államok harmadik legnagyobb autógyárát, a Chryslert.

Most a DaimlerChrysler 7 milliárd 400 millió dollárért vált meg amerikai részesedése 80 százalékától, vagyis a cég egésze 27 milliárddal ér kevesebbet.

És akkor még nem is vettük számításba, hogy mennyit gyengült kilenc év alatt a dollár.

A Chrysler többségi részesedését az erős republikánus kötődésű Cerberus befektetési alap vásárolta meg, amelynek korábban az idősebb George Bush alelnöke, Dan Quayle volt az egyik kulcsfigurája, jelenlegi elnöke pedig John Snow, aki három éven át volt az ifjabb Bush pénzügyminisztere.

A kilencvenes évek elején alapított Cerberus csőd szélén álló cégeket vesz meg és állít talpra.

A Cerberus átvállalja a Chrysler adósságait is, beleértve azt a mintegy 19 milliárd dollárt, amit a már elbocsátott, illetve elbocsátandó autógyári munkásoknak kell kifizetni.

A Chrysler nyolcvan éves története rekorderedmények és csődhelyzetek hullámvasútja volt. Csak a német autógyárral kötött házasság kilenc éve alatt, éves eredménye olyan szélsőségek között mozgott, mint ötmilliárd dolláros profit majd ugyanekkora veszteség.

Jürgen Schrempp, aki még a Daimler Benz vezéreként tető alá hozta a nagy üzletet 1998-ban, tavalyelőtt a részvényesek nyomására kénytelen volt lemondani elnöki pozíciójáról, és lemondásának hírére a cég részvényei másfél éves csúcsot döntöttek.

Most a válás - illetve eladás - hírére Frankfurtban egyéves csúcsra szökött a DaimlerChrysler részvények ára.

A cég egyébként nem régi nevét, a Daimler Benzt fogja használni, hanem a jövőben simán csak Daimler lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×