INFORÁDIÓ
2023. február 7. kedd
Rómeó, Tódor

Csak a lakosságra vetik ki az ingatlanadót?

Infostart

Bár még kevés az információ, és sok a bizonytalanság, feltehetően csak lakossági körben vezetik be az ingatlanadót, legalábbis 2008-ban - véli a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke. Zara László szerint a vállalkozások ingatlanjainál adószerkezetbeli változtatások szükségesek.

Előkészítetlen az ingatlanadó - mondta Zara László adótanácsadó. A szakember hozzátette: érdemi információk az adó alapjáról és mértékéről nincsenek, csak találgat az ingatlan- és az adótanácsadói szakma.

Zara László úgy véli: nagy valószínűséggel 2008-ban csak a lakosság tulajdonában lévő ingatlanokra vetik ki az ingatlanadót, amelybe a lakások, az üdülők és esetleg a földtulajdonok tartozhatnak.

Az ingatlanadó már létezik, az önkormányzatok vethetik ki. A nagyobb városokban van is, általában négyzetméter alapú.

Az ingatlanszakmában az a hír járja, hogy értékalapú lesz az új adó. Kérdés azonban, hogy ki állapítja meg az értéket - mondta Zara László.

Azon kívül ugyanis, hogy melyik övezetben van az ingatlan, és mikor épült, még van néhány paraméter, amely befolyásolja az értékét, amit csak helyben tudhatnak. Például azt, hogy miből épült és milyen állapotban van az ingatlan.

Zara László szerint az új adóhoz feltehetően kapcsolódnak majd kedvezmények is, amelyeket valószínűleg a személyi jövedelemadón keresztül lehet majd érvényesíteni. De az is lehet, hogy bizonyos értékhatár vagy jövedelem alatt nem kell fizetni.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz azzal, aki nem tudja fizetni ezt az adót, egyelőre nincs válasz.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018