eur:
392.6
usd:
366.14
bux:
66741.37
2024. április 25. csütörtök Márk

Csak a lakosságra vetik ki az ingatlanadót?

Bár még kevés az információ, és sok a bizonytalanság, feltehetően csak lakossági körben vezetik be az ingatlanadót, legalábbis 2008-ban - véli a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke. Zara László szerint a vállalkozások ingatlanjainál adószerkezetbeli változtatások szükségesek.

Előkészítetlen az ingatlanadó - mondta Zara László adótanácsadó. A szakember hozzátette: érdemi információk az adó alapjáról és mértékéről nincsenek, csak találgat az ingatlan- és az adótanácsadói szakma.

Zara László úgy véli: nagy valószínűséggel 2008-ban csak a lakosság tulajdonában lévő ingatlanokra vetik ki az ingatlanadót, amelybe a lakások, az üdülők és esetleg a földtulajdonok tartozhatnak.

Az ingatlanadó már létezik, az önkormányzatok vethetik ki. A nagyobb városokban van is, általában négyzetméter alapú.

Az ingatlanszakmában az a hír járja, hogy értékalapú lesz az új adó. Kérdés azonban, hogy ki állapítja meg az értéket - mondta Zara László.

Azon kívül ugyanis, hogy melyik övezetben van az ingatlan, és mikor épült, még van néhány paraméter, amely befolyásolja az értékét, amit csak helyben tudhatnak. Például azt, hogy miből épült és milyen állapotban van az ingatlan.

Zara László szerint az új adóhoz feltehetően kapcsolódnak majd kedvezmények is, amelyeket valószínűleg a személyi jövedelemadón keresztül lehet majd érvényesíteni. De az is lehet, hogy bizonyos értékhatár vagy jövedelem alatt nem kell fizetni.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz azzal, aki nem tudja fizetni ezt az adót, egyelőre nincs válasz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×