eur:
392.84
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Befejezték az óriásvállalat feldarabolását

Egy moszkvai árverésen 4700 millió euróért elkelt az egykori Jukosz olaj- és gázbirodalom utolsó jelentos darabja, a Szamaranyeftgáz is.

A Jukosz volt elnöke, Vlagyimir Hodorkovszkij nyolcéves börtönbüntetését tölti Szibériában, Moszkvában pedig az egykori Hodorkovszkij- birodalom utolsó darabjai kerülnek kalapács alá.

Vlagyimir Hodorkovszkij ellen a Kreml 2003-ban indított hadjáratot, elemzők szerint kettős céllal: elsősorban azért, mert az üzletember egyre nagyobb politikai befolyást szerzett, másrészt mert a Kreml újra állami kézben akarta tudni a nagy energiacégeket.

A hadjáratnak az lett a vége, hogy Vlagyimir Hodorkovszkijt többrendbeli adócsalásért elítélték, a Jukoszt pedig szép lassan feldarabolták és a legnagyobb falatokat a Rosznyeft vásárolta meg, amely így az Orosz Föderáció második legnagyobb cégévé nőtte ki magát.

A több komoly kőolaj- és gázmezőt, olaj-és gázvezetékeket, valamint szállítási vállalatokat integráló Rosznyeft nyílt részvénytársaság, de egyetlen tulajdonosa az orosz föderáció.

Fő a látszat

A Kreml az idei árveréseken igyekezett megőrizni annak látszatát, hogy az eladások szigorúan piaci alapon történtek, ám azt nem lehetett nem észrevenni, hogy a legnagyobb vevő, a Rosznyeft igazgatótanácsának elnöke az az Igor Szecsin, aki közel két évtizede Vlagyimir Putyin bizalmasa és legközelebbi munkatársa.

Igor Szecsin 1991 óta kabinetfőnöke volt Vlagyimir Putyinnak, a mostani orosz elnök előző munkahelyein is, vagyis a szentpétervári városházán, az orosz vagyonkezelő hivatalnál majd az elnöki hivatalban is.

Az elnöki hivatal vezetője mellesleg egy Szergej Szobjanyin nevű úr, akinek üzlettársa, Vlagyimir Bogdanov egy másik állami olajóriás, a Szurgutnyeftgáz vezérigazgatója. Vlagyimir Bogdanov a Forbes idei milliárdos-listáján csupán a szerény 237. helyet mondhatja magáénak, kevesebb mint négy milliárd dolláros vagyonával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×