eur:
392.24
usd:
366.07
bux:
66793.58
2024. április 26. péntek Ervin

A német szénerőművek a legszennyezőbbek

Magyarország nem szerepel azon a listán, amelyet Berlinben készítettek az Európai Unióban üzemben lévő környezetszennyező szénerőművekről. A sorrendet ugyan két görög erőmű nyitja, azonban a felsorolásban a leggyakrabban Németország neve szerepel.

A berlini kormány az Európai Unió soros elnökeként céljául tűzte ki a környezetvédelem hatékony előmozdítását - nemcsak földrészünkön, hanem a világszerte.

Ezért is szerepelt fontos helyen a klímaváltozás kérdése a kancellár nemrég folytatott washingtoni tárgyalásain is. Az atomreaktorok fokozatos leállításában már korábban megállapodtak a koalíciós partnerek, a szénnel fűtött erőművek azonban meghatározatlan ideig ontják magukból az élővilágot károsító füstöt.

Most a berlini környezetvédelmi alapítvány megbízásából felmérés készült az Európai Unió tagállamaiban működő szénerőművekről és a 30 legveszélyesebbet listába vették.

A sort két, viszonylag kis kapacitású görög erőmű nyitja meg, majd szoros egymásutánban 5 nagyteljesítményű szénnel üzemeltetett német energiatermelő központ következik, de a lista további részében is gyakran tűnnek fel német erőművek telephelyei.

A felmérés készítői ebből azt a következtetést vonták le, hogy az Európai Unió-
ban ezen a téren éppen Németország jár elől a rossz példával a klímaváltozás felgyorsításában.

Ezért a környezetvédelemi alapítvány a szénbányászatnak nyújtott szubvenciók leépítését sürgette és síkra szállt a környezetbarát energia termelése mellett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×