eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Változás előtt a cukorreform

Az Európai Bizottság változtatna a cukorreformon. A tervek szerint négy év alatt 6 millió tonnával kellene az Unióban csökkenteni a cukortermelést. Ám az első két évben eddig mindössze 2.2 millióval sikerült mérsékelni a gyártást. A Bizottság most új tervvel állt elő, amelytől további csökkenést remél.

Elégedetlen a cukorreform jelenlegi állásával az Európai Bizottság. A testület emiatt új javaslattal állt elő, amelytől azt várja: egyre többen hagynak föl a termeléssel.

A két éve meghirdetett intézkedés négy év alatt 6 millió tonnával csökkentette volna a gyártást. A jelenlegi helyzet viszont azt mutatja: 3 millió tonna helyett alig 2 millióval csökkentették a gyártók a termelést.

Mariann Fischer Boel, a bizottság mezőgazdasági biztosa elismerte: az eddigi kompenzációs rendszer nem volt elég vonzó. A politikus kiemelte: jelentős termeléscsökkentésre van szükség, hogy az Unióban fönnmaradhasson a cukorgyártás.

A tagállamok ugyanis rendkívül drága cukrot gyártanak. A világpiaci ára az édesítőnek tonnánként 250 euró körül mozog. Az Unióban viszont a 600-at is meghaladta korábban.

A tagállamok négy évet kaptak arra, hogy a termelést és a termék árát is csökkentsék. 2009-re 400 euróra akarják leszorítani a cukor árát. A cukortermelés csökkentése érdekében a Bizottság azt tervezi, hogy a cukorrépa termesztőket is bevonja a kártalanításba. Eddig a gazdálkodók a gyáraktól kaptak egy bizonyos összeget.

A bizottság azt szeretné, ha a termesztők 10% fix összeget kapnának abból a pénzből, amelyet a gyár a cukorkvóta föladásáért kap. Szintén változás, hogy a gyártók mellett a termesztők is kezdeményezhetnék a kvóta föladását: azaz aki vállalja, hogy nem termeszt cukorrépát, közvetlen kártérítést is kaphatna.

A bizottság arra számít, hogy az új szabályozással teljesíteni lehet az előirányzott mérséklést. A mezőgazdasági biztos arra figyelmeztette a termelőket, hogy az EU-nak csak 2010-ig áll módjában kompenzációt adni a kvóta föladásáért.

Utána már nem, és nem fog tudni segíteni azokon, akik képtelenek 400 eurós tonnánkénti árért cukrot gyártani. A Bizottság új javaslatát az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak kellene jóváhagynia. Döntés októberben várható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Magyarország külkereskedelme az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, és bár a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok tartották a lépést a változással, kiugró teljesítményről nincs szó, hiába a szoros kulturális és politikai kapcsolatok. A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamarával együttműködésben készült cikkünk annak jár utána, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a lengyel és a magyar üzleti környezetben, valamint hogy milyen kihívásokkal nézhetnek szembe magyar cégek, amikor belépnének a lengyel piacra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×