eur:
393.7
usd:
356.5
bux:
72982.36
2024. szeptember 4. szerda Rozália

Megviselték az Egist a megszorítások

A várakozásoknál gyengébb adatokat tett közzé az Egis a gyorsjelentésében. A cég adózott eredménye csaknem 50 százalékkal lett kisebb, mint egy éve. A Takarékbank elemzője elmondta: a csökkenés oka a magyar piac és az orosz gyógyszertámogatási rendszer bizonytalanságai, valamint az erős forint voltak. Tapaszti Attila hozzátette: a társaság egymilliárd forintos költségmegtakarítási intézkedést jelentett be.

A forint dollárral szembeni erősödése, a hazai megszorítások kedvezőtlen hatásai, valamint az orosz közgyógyellátási rendszerben történt változások miatt már az elemzők is jelentős visszaesést vártak a gyógyszergyár nettó bevételében, a valóságban azonban még ennél is rosszabbul teljesített az Egis - mondta az InfoRádióban a Takarékbank elemzője.

Tapaszti Attila hozzátette: az Egis nettó profitja 46 százalékos visszaesést mutatott az első negyedévben.

A szakértő közölte: a gyógyszergyár a gyenge negyedéves eredményre tekintettel költségcsökkentési programot jelentett be. A beruházások és az igazgatási költségek esetében is egy-egymilliárd forintos visszfogás várható.

Az Egis vezetői a jövőben Magyarországon stagnálást vagy némi visszaesést várnak, míg a többi piacon az első negyedéves gyenge teljesítmény ellenére továbbra is fenntartják a dinamikus bővülésre vonatkozó prognózisokat - fűzte hozzá a Takarékbank elemzője.

Tapaszti Attila elmondta: a FÁK-piacon még mindig 25, míg az orosz szabadpiacon 15 százalékos bővülést várnak.

A negatív gyorsjelentés heves reakciókat váltott ki: az Egis részvényeinek árfolyama kedden 6 százalékot zuhant, és továbbra is várhatók elemzői leminősítések - véli a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mérgezés miatt rengeteg hal pusztul el most a magyar vizekben

Mérgezés miatt rengeteg hal pusztul el most a magyar vizekben

A nyári forróságban nemcsak a nyílt vizek szintje csökkent drasztikusan, a tavak és folyók felmelegedése miatt oxigénhiány alakul ki, ami tömeges halpusztulást okoz. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője, Lévai Ferenc szerint ezen a nyáron a szokásos halveszteség a többszörösére nőtt, az áremelést azonban el akarják kerülni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Hatalmas területet foglalt el az orosz hadsereg, egyre súlyosabb a helyzet a keleti fronton - Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden

Hatalmas területet foglalt el az orosz hadsereg, egyre súlyosabb a helyzet a keleti fronton - Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden

Minimális ellenállással tör előre az orosz haderő a 60 ezres Pokrovszk felé, a város ostroma bármikor megindulhat. Közben támadásba lendültek az orosz csapatok Vuhledár térségében és Luhanszkban is. Friss elemzések szerint Oroszország összesen 600 négyzetkilométernyi területet foglalt el Ukrajnában a nyáron, ami 2022 óta nem látott szám. Kurszkban jelenleg áll az ukrán offenzíva: a Koronyevó-szektorban jelentettek kisebb támadásokat, de egyelőre nincs hír érdemi területszerzésről. Közben menesztették az ukrán állami energiavállalat vezetőjét. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború fejleményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×