eur:
389.81
usd:
363.75
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mi a teendő, ha nincs egészségbiztosításunk?

Minden érintettnek, akinek nincs egészségbiztosítási jogviszonya, magának kell a bejelentést megtenni az APEH felé arról, mennyi járulékot fizet ezután. Ha az előírt minimum összeget nem tudja megfizetni, akkor az önkormányzattól kérhet igazolást, amit majd csatolnia kell a bejelentéshez.

Az önkormányzattól kérhet igazolást az, akinek nincs egészségbiztosítási jogviszonya, és nem tudja megfizetni az előírt minimum 5895 forintot. Az április elején életbe lépett jogszabály szerint a mindenkori minimálbér legalább 9 százalékát kell havonta befizetni az egészségbiztosítónak.

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke azt mondta: mindenkinek magának kell intéznie az ezzel kapcsolatos tennivalókat.

Az adóhatóság elkészítette azt a bejelentőlapot, amelyet ki kell tölteniük az érintetteknek. A bejelentéshez szükséges adatlapokat már lehet kapni a nyomtatványboltokban és letölthető az APEH honlapjáról is. Az APEH az űrlap benyújtása után ellenőrzi, hogy az érintett befizette-e az összeget.

Ha valaki nem tudja az 5895 Ft-ot megfizetni, akkor a lakhely szerinti önkormányzathoz kell fordulni, ahol a jegyző kiad arról egy hatósági igazolást. Ez bizonyítja majd hogy a családban az egy főre eső jövedelem a minimálbér alatt van és nem éri el a legkisebb öregségi nyugdíj értékét.

Ezt az igazolást csatolni kell a bejelentőlaphoz, illetve ennek alapján kell azt kitölteni. Azaz az érintett maga fogja meghatározni az általa fizetendő összeget, amit majd az adóhatóság jóváhagy, vagy elutasít. Külön be kell jelenteni azt, ha valaki más fizeti az érintett helyett ezt a járulékot.

Zara László elnök azt mondta: azt egyelőre nem tudni, hogy szankcionálják-e azt, ha valaki csak év végén rendezi egészségbiztosítási jogviszonyát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×