eur:
395.16
usd:
365.4
bux:
65362.41
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Hosszú sorok lesznek a potyautasok miatt

Minden olyan embernek érdemes tisztáznia egészségbiztosítási jogviszonyának meglétét, aki nem munkaviszonyban dolgozik, hanem valamilyen szociális ellátásában részesül, munkanélküli, vagy éppen háztartásbeli - mondta el Vadász Iván adószakértő az InfoRádióban. Bár decemberig még türelmes az egészségbiztosító, nem árt időben rendezni ezt a problémát.

A pénzügyi és az egészségügyi kormányzat nem titkolt célja, hogy kiszűrjék az egészségügyben eddig "potyautasként" ellátást kérőket. Ismert adat, hogy a 10 millió magyar állampolgár mintegy 11,5 millió érvényes taj-kártyával rendelkezik.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár mintegy 900 ezer levelet küldött ki azoknak, akikről azt feltételezi saját adatai alapján, hogy nincs egészségbiztosítási jogviszonyuk.

Vadász Iván azt mondta: a törvényi változások alapján áprilistól azoknak is kell fizetni valamennyi egészségbiztosítási járulékot, akiknek eddig egy másik, dolgozó családtag jogán volt biztosítása, azaz eltartottak voltak.

Nekik most 5.895 forintot kell legalább havonta fizetni, hacsak nem fordulnak az önkormányzathoz, további kedvezményt kérve.

Az adószakértő szerint nem érdemes az év végéig várni, mert akkor hosszú sorok lesznek majd.

Vadász Iván hozzátette: a biztosítási jogviszonyuk meglétét azoknak is érdemes megnézni, akik például alkalmi munkavállalók, vagy külföldön tanulnak, de Magyarországon nincs hallgatói jogviszonyuk.

A szakember minden munkavállalónak azt javasolja, hogy évente egyszer nézze meg a hivataloknál: bejelentette-e munkáltatójuk, és hogy fizeti-e bérük után az egészségbiztosítási járulékot.

Igaz, a jogszabályok szerint, ha nem is fizet a munkáltató, akkor is kap orvosi ellátást a dolgozója.

Vadász Iván szerint vannak olyan tervek, amelyek szerint a dolgozót, azaz a magánszemélyt nagyobb felelősséggel ruháznák fel ebben az ügyben.

A szakértő hozzátette: bár erre még nincsenek konkrét tervek, de meg kell oldani, hogy ne a munkáltatókat terheljék további adminisztrációval.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×