eur:
393.81
usd:
365.11
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

László Csaba: "Demszky esküdözött, hogy egy fillérrel nem fog többe kerülni"

László Csaba volt pénzügyminiszter szerint a főpolgármester és a budapesti városvezetés többször is ígéretet tett arra, hogy a négyes metró nem kerülj majd többe a tervezettnél. A közgazdász erről a Heller Farkas Szakkollégium által rendezett találkozón beszélt.

A volt pénzügyminiszter közölte: új kontrollra van szükség a költségvetési döntéshozatalban, szerinte ilyen lehet a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által is nemrég felvetett Költségvetési Hivatal, amelyet az Egyesült Államokban működő Congressonal Budget Office mintájára lenne értelme létrehozni.

László Csaba elmondta: 1988-ban látogatott el ide. Azt mondták neki: az intézményt Richard Nixon bukásakor hozták létre, mert az elnök "annyit hazudott, hogy ettől a kongresszusi képviselőknek elborult az agya, és azt mondták, hogy soha többé nem fognak bízni a végrehajtó hatalomban".

A volt pénzügyminiszter szerint az ellenőrzés része lehetne az állami beruházások kapcsán a költség-haszon elemzések megkövetelése is.

A közgazdász a metróépítéssel öszefüggésben emlékezetett: Demszky Gábor főpolgármester és a városvezetés többször esküdözött, hogy egy fillérrel nem fog többe kerülni, és hogy ennél jobb beruházás az egész világon nincs.

"A nagy esküt olyan szinten tették le, hogy lehet, hogy még azt is megígérték volna, hogy az összes, életük hátralévő részéig kapott fizetést felteszik az asztalra. Ehhez képest már most elképesztő a túllépés" - fogalmazott László Csaba.

Nem szabad erőltetni

Surányi György egykori jegybankelnök előadásában az euró kapcsán elmondta: nem kell erőltetni a közös fizetőeszköz bevezetését, mert akkor több költsége lenne, mint haszna.

A túl gyors, a korai vagy az éretlen csatlakozás extrém fiskális és monetáris megszorításokat követel, aminek semmi értelme, sőt, utána még nagyobb árat kell fizetni.

Surányi György az euró szlovákiai bevezetését hozta példaként, mert véleménye szerint a monetáris unióhoz való sikeres csatlakozás nem kevés problémát okoz az ország gazdaságának, és az új pénznem átvétele után még többet fog.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×