eur:
393.52
usd:
367.85
bux:
66250.07
2024. április 24. szerda György

Az öregedés miatt élünk majd rosszabbul

Csökkenő jólétet vizionál az egyre öregedő társadalmakban egy tanácsadócég tanulmánya. Az írás szerint a korosodó emberekből álló háztartások a megtakarítások helyett költeni kezdenek, ami hatással lehet a gazdaságra.

Az egyre több nyugdíjas miatt élünk majd rosszabbul - állítja legfrissebb tanulmányában a McKinsey tanácsadó cég. Az írás szerint, ahogy öregszenek a társadalmak, úgy csökkenek a megtakarítások, ez pedig az életszínvonal eséséhez vezethet.

A pesszimista jóslat szerint egyre több lesz az olyan, ötven évesnél idősebbekből álló háztartás, ahol az addigi spórolás helyett költeni kezdenek, és a korábbi megtakarításokat is felélhetik. Ennek jelei már Olaszországban és Japánban is mutatkoznak.

Ez azért okoz gondot, mert ennek következtében szűkülnek a hitelforrások, a gazdaság szereplői pedig egyre drágábban juthatnak majd kölcsönökhöz. A probléma elsősorban a nyugati, jóléti társadalmakat érinti, azokban az államokban, ahol fiatal a lakosság, ez a probléma nem jelentkezik.

A tanulmány szerint a bajt csak úgy lehet elkerülni, ha a kormányok és a lakosság is növeli megtakarításait. Az írás azt szorgalmazza, hogy az országok ösztönözzék a versenyt és a beruházásokat.

A dokumentum nem foglalkozik ugyanakkor a fogyasztással, mert ha fogyaszt a társadalom, akkor nő a kereslet, több árura van szükség a piacon. Az igények kielégítéséhez többet kell termelni, több ember munkájára is szükség van, a több munkás pedig több adót jelent, egyúttal újabb források is keletkeznek újabb befektetésekhez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×