eur:
393.75
usd:
365.49
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

"Egymás mellett élő jogszabályok"

Szigorúbb államháztartási törvény elfogadását, valamint az adórendszer átalakítását szorgalmazták szakemberek a Magyar Közgazdasági Társaság rendezvényén, amelyen mások mellett felszólalt Akar László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója és Pitti Zoltán, a Corvinus egyetem tanára is.

Törvénybe kellene foglalni, hogy az államháztartás elsődleges egyenlege nem lehet negatív, és az államadósság nem emelkedhet az előző évhez képest - mondta Akar László.

Szerinte szigorúan kellene meghatározni azt, hogy milyen esetekben lenne szükség pótköltségvetésre. A szakember szükségesnek tartja egy középtávú költségvetési program kidolgozását is.

Az adórendszerről szólva megjegyezte: hozzá kellene nyúlni a helyi adók rendszeréhez, és csökkenteni kell a helyi iparűzési adót.

Pitti Zoltán, az APEH egykori elnöke az adórendszer átalakításának szükségességéről beszélt. Szerinte a mai adórendszer megszűnt adórendszernek lenni, és csupán jogszabályok egymás mellett élését jelenti.

Szerinte el kellene végre dönteni, hogy milyen elvek alapján akar adót szedni az állam, valamint hogy miként akarja elkölteni a bevételeket. Az adózók megnyerése érdekében átláthatóvá kellene tenni a közpénzek elköltését.

Hangsúlyozta: az adózási morál változtatása nem lehetséges közéleti mintaadás nélkül. Ezzel utalt a pártfinanszírozásra, valamint a képviselői költségelszámolás problémájára.

László Csaba korábbi pénzügyminiszter szerint közelíteni kell az intézményi szektor gazdálkodását az üzleti szektoréhoz. A KPMG adópartnere az InfoRádióban azt mondta: a finanszírozásánál közszférában is a teljesítményt kell alapul venni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×