eur:
393.83
usd:
365.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Mintegy 30 milliárdért vett bankot az OTP

Aláírták Podgoricában a Crnogorska komercijalna banka AD (CKB) 100 százalékos részvénycsomagjának adásvételére vonatkozó szerződést a hitelintézetet értékesítő vállalatok, valamint a vevő OTP Bank képviselői. A vételár 105 millió euró.

Az 1997-ben alapított CKB mérlegfőösszege tavaly év végén 303,3 millió euró volt, piaci részesedése 44 százalékos. A bank széles körű szolgáltatásokat nyújt a vállalati és lakossági ügyfelek számára egyaránt, minden üzletágban az első számú piaci szereplő.

A bank saját tőkéje az elmúlt év végén 19,3 millió euró volt, a 2005-ös üzleti évet 3,025 millió eurós adózott eredménnyel zárta, ami egy év alatt 54,6 százalékos bővülés.

A pénzintézet 161,2 millió eurós ügyfélhitel-állomány 2005-ben az előző évihez viszonyítva 87,4 százalékkal növekedett; az ügyfélbetét-állomány pedig 141,5 százalékkal, 248,1 millió euróra nőtt.

OTP: reális vételár

A CKB mintegy 150 ezer ügyfelét 33 bankfiókján és az elektronikus csatornákon keresztül szolgálja ki.

A piacvezető montenegrói bank üzleti tevékenységének központja Podgorica, ugyanakkor a dinamikusan fejlődő tengerparti régióhoz kapcsolódik a hitelek és a betétek mintegy negyede.

A vételár az OTP Bank álláspontja szerint reális és értékarányos, megfelel a Crnogorska komercijalna banka jelenlegi piaci értékének, egyben tükrözi a montenegrói gazdaság várható fejlődésére alapozott potenciális üzleti értéket.

Az OTP második negyedévi gyorsjelentésének ismertetésekor Spéder Zoltán alelnök, vezérigazgató-helyettes azt mondta: az idén az eddigi akvizíciókkal 213 fiókkal bővült az OTP-csoport fiókhálózata.

A bank piacot vásárolt

Barát Szabolcs, a Portfolio.hu elemzője szerint a montenegrói gazdaság várható dinamikus fejlődésére tekintettel, a vételár megfelel a bank jelenlegi piaci értékének.

Hozzátette: a bank az OTP méretéhez képest nem túl jelentős, a vásárlás várhatóan nem mozgatja meg a részvények árfolyamát. A magyar bank célja elsősorban az volt, hogy belépjen a piacra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×