eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Draskovics: "ellébecoltuk az elmúlt esztendőket"

A kormány legfőbb feladata megszerezni a reformok megvalósításához szükséges társadalmi és szakmai támogatást - hangsúlyozta Draskovics Tibor, az Államreform-bizottság vezetője. Az Állami Számvevőszék elnöke szerint a politika túl sokáig ködösített a gazdaság és az ország helyzetéről, bizonytalanságot keltve a társadalomban.

A reformok legfontosabb célja a fenntartható finanszírozás megteremtése, a közszolgáltatások finanszírozásának javítása és az igazságosabb hozzáférés kialakítása - mondta Draskovics Tibor az ICEG Európai Központ és a Magyar Üzleti Vezetők Fóruma által rendezett konferencián.

Az Államreform-bizottság elnöke szerint felül kell vizsgálni az állami közfeladatok körét.

A közoktatást említve Draskovics Tibor megjegyezte: felmerül például a kérdés, hogy feladata-e az államnak az évi 15 milliárd forintba kerülő tanórán kívüli művészeti oktatás finanszírozása az iskolákban.

Hozzátette: a közszolgáltatásoknak alkalmazkodniuk kell a demográfiai változásokhoz, figyelembe kell venniük, hogy folyamatosan öregszik a népesség.

"Be kell ismernünk, ellébecoltuk az elmúlt esztendőket, ezért lehet, hogy ma ennyi területet kell egyszerre megreformálni" - fogalmazott Draskovics Tibor.

A politika túl sokáig ködösített

Az Állami Számvevőszék elnöke az átláthatóság és elszámoltathatóság hiányát sérelmezte. Az embereknek tisztában kell lenniük a valós helyzettel, hogy ne legyenek ábrándjaik - hangsúlyozta Kovács Árpád.

A politika a rövid távú békét, a népszerűséget szem előtt tartva túl sokáig ködösített a helyzetről, ezzel növelve a társadalmi bizonytalanságot - vélekedett Kovács Árpád.

Az Állami Számvevőszék hétfőn délután adja ki részletes állásfoglalását a konvergencia-programról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt
összefoglaló a magyarokról

Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt

A párizsi olimpia első versenynapján megszületett a magyar küldöttség első érme, Muhari Eszter harmadik lett párbajtőr női egyéniben. A nap másik bravúrja a sportlövő Major Veronikáé, aki a legjobb eredményt érte el a női légpisztolyosok alapversenyében. Megkezdődtek az úszóversenyek, nyolcadik helyezett lett a 4x100-as férfi gyorsváltó. Nem sikerült a nap a férfi kardvívóknak, s vereséget szenvedett mindkét magyar csapat, a férfi kézilabda- és a női vízilabda-csapat is.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton találkozott kínai kollégájával, Vang Jivel, hogy megvitassák Washington aggodalmait Peking Tajvannal szembeni fellépése és Oroszország ukrajnai háborújának támogatása miatt. A találkozóra egy laoszi regionális csúcstalálkozó alkalmával került sor, amely már a hatodik ilyen megbeszélésük volt 2023 júniusa óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×