eur:
392.12
usd:
366.52
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Üzleti angyalok már Magyarországon is

Magyarországon is kezd meghonosodni az "üzleti angyalok" klubja, amelynek immár 30 tagja van. Ezek az angyalok - többnyire a maguk jogán sikeres vállalkozók - induló cégeket segítenek pénzzel és tapasztalattal.

Mint mindennek az üzleti világban, a neve ellenére ennek a hálózatnak is elsősorban a remélt haszon a hajtóereje. Keveredik benne az állami, az uniós és a magánfinanszírozás.

Nálunk a Gazdasági Minisztérium által alapított Vállalkozásfejlesztési Pénzügyi Rt. a rendszer zászlóvivője, amely az Egyesült Államokban született és Nagy-Britannián keresztül jutott el Európába.

Az úgynevezett angyalok tulajdonképpen egy űrt töltenek ki a barátok és családtagok által finanszírozott induló vállalkozások és a klasszikus kockázatitőke-társaságok között.

Nyugat-Európában baráti és családi segítséggel jellemzően 100-150 ezer eurót tud a leendő vállalkozó összegyűjteni az induláshoz, míg a kockázati tőke társaságok szeretnek legalább egymillió eurós induló tőkét biztosítani.

Nos, e kettő közé ékelődnek be az angyalok, akikből az Egyesült Államokban tavalyelőtt hivatalos statisztikák 225 ezret számláltak. Ezek az angyalok két évvel ezelőtt 24 milliárd dollárnyi kockázati tőkét fektettek be a tengerentúlon, két milliárddal többet, mint a hagyományos kockázatitőke-társaságok.

A nagyobb kockázat miatt az angyalok - akiknek a szentekhez hasonlóan ugyancsak maguk felé hajlik a keze - nos, ők ötéves távlatban a befektetett összeg minimum tízszeres megtérülését várják.

És most lássunk egy kézzelfogható példát, az Európai Üzleti Angyalok Hálózatának idei fődíjasait. Az America Online két volt guruja, Doug Stevenson és Craig Gooding 2000-ben alapított Londonban - 750 ezer fontos tőkével - egy internetes hirdetéseket elhelyező céget, amelyet egy évre rá, a netes lufi kipukkanásakor ugyanennyivel meg kellett támogatni.

Az angyalok istápolásának köszönhetően a lassan iskoláskorúvá érő cég ma már havi másfél millió font árbevételt termel és szemet vetett rá az amerikai kockázati tőke, amely az egykori alapító tulajdonosokat is hajlandó kivásárolni, tizenhétszeres áron. Szóval: néha érdemes üzleti angyalnak lenni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×