eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Tőzsdére került az egyik legértékesebb olajvállalat

A londoni tőzsdén szerdától lehet kereskedni az orosz Rosznyeft cég részvényeivel, annak ellenére, hogy a börtönben ülő Mihail Hodorkovszkij vállalata, a Jukosz pénzmosás vádjával meg akarta akadályozni ezt.

A Jukosz arra alapozta keresetét, hogy a Rosznyeft szerinte törvénytelenül jutott hozzá a Jukosz egyik legértékesebb leányvállalatához, a Juganszknyeftgazhoz.

Ezt a céget az orosz állam - illetve az állami tulajdonban lévő Rosznyeft - egy tavalyi árverésen vásárolta meg, elemzők szerint mélyen áron alul.

A céget azért árverezték el, hogy az orosz állam behajthassa annak a több tízmilliárd dolláros adóhátraléknak legalább egy részét, amely miatt Mihail Hodorkovszkijt tavaly júniusban kilencévi börtönbüntetésre ítélték.

Az ítélet óta a Jukosz már 20 milliárd dollár adóhátralékot fizetett be, és hajlandó lenne másfél hónap alatt további 15 milliárdot kifizetni, amennyiben a Kreml leállítja a cég felszámolását.

A Rosznyeft részvényeivel Moszkvában hétfő óta lehet kereskedni, és eddig ez az első olyan orosz privatizációs ügylet, amelyben a lakosság is vásárolhatott részvényeket. A 7 dollár 55 centes részvényenkénti ár alapján a cég piaci értéke nagyjából 65 milliárd dollár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

A magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai szerint a rossz kezdés volt az Egyiptom elleni vereség oka, de arra lehet építeni, hogy nyolcgólos hátrányból is felállt a csapat.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×