eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Az unió döntené a tőkét

Több uniós bortermelő ország, köztük Magyarország sem támogatja jelenlegi formájában az Európai Bizottság által előterjesztett radikális borpiaci reformtervezetet. Az európai borfelesleg és a piacvesztés miatt a testület kivágatná az európai szőlőtőkék jelentős részét, Magyarország azonban nem ezt tartja az elsődleges feladatnak.

A várakozásoknak megfelelően elutasították a nagy európai bortermelő államok az Európai Bizottság borpiaci reformtervezetét.

Az évről évre felhalmozódó borfelesleg miatt, amely annak is "köszönhető", hogy a harmadik világ borai egyre nagyobb teret nyernek a borpiacon, a testület radikális szőlőtőke-kivágást szeretne - mondta az InfoRádiónak Gyévai Zoltán brüsszeli újságíró, a BruxInfo munkatársa.

Mint mondta, a testület csaknem 400 ezer hektárral, azaz 12 százalékkal csökkentené a termőterületek nagyságát. Ez főleg a kistermelőket érintené, akiket anyagi támogatással ösztönöznének arra, hogy vágják ki szőlőtőkéiket.

A nagy bortermelők: Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Portugália a hagyományos bortermelés folytatásában érdekelt, és Magyarország is csak feltételekkel támogatná a kivágásokat.

Ficsor Ádám, az agrártárca szakállamtitkára az agrárminiszterek keddi ülése után azt mondta, elfogadhatatlan, hogy az unió a tőkekivágást tartja a problémák legjobb kezelési módjának.

Vita van a bortermelő országok között a hozzáadott cukor kérdésében is. Magyarország számára például kifejezetten káros lehet a bizottság javaslata, amely megtiltaná, hogy a termelők cukorral növeljék a bor alkoholtartalmát.

Az unió adatai szerint a 25 európai állam közössége termeli évente a legtöbb bort a világon. Ez jelenleg mintegy 180 millió hektoliter évente. A borfogyasztás is az unióban a legnagyobb a világon.

Ugyanakkor az elmúlt tíz évben az unió borbehozatala évente 10 százalékkal emelkedett, miközben kivitele ennél lassabban nőtt.

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy amennyiben a jelenlegi tendenciák folytatódnak, úgy az unió bortúltermelésének mértéke az évtized végére, a jövő évtized elejére elérheti az éves bortermelés 15 százalékát.

A kivágás finanszírozására 2,4-2,5 milliárd eurót szánna a közösség. Ez hektáronként mintegy 8 ezer eurós kivágási támogatást jelentene azoknak, akik hajlandók szőlőtermelésüket felszámolni.

Amennyiben a tervezett szőlőkivágás teljes egészében megvalósul, úgy a jelenlegi 3,4 millió hektáros termőterület 3 millió hektárra csökken.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

A magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai szerint a rossz kezdés volt az Egyiptom elleni vereség oka, de arra lehet építeni, hogy nyolcgólos hátrányból is felállt a csapat.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×