INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

Mennyit keres egy légiirányító?

Infostart

A ferihegyi légiirányítók vasárnap délután sztrájkba lépnek, amennyiben nem teljesítik azt a követelésüket, hogy bérüket több mint duplájára emeljék, amelyet egyébként törvény rögzít. De mennyit is keres egy légiirányító?

Magyarországon a légiirányítók keresnek a legjobban: havi bruttó 763 ezer forintot.

Az adat az Állami Foglalkoztatási Szolgálat tavalyi, 630 szakmát felölelő felméréséből való. A listán utánuk következő szakmák dolgozói legalább 200 ezer forinttal kevesebbet kapnak, alapbért legalábbis. A második helyen a pilóták vannak, havi bruttó 551 ezer, az ügyészek 544 ezer és a bírók, 539 ezer forinttal.

A felmérés szerint 340 ezer forintot kapnak a meteorológusok, a mérnökök szakképzettségtől függően 240 és 294 ezer forint között keresnek, a szakorvosok pedig 277 ezer forintot vesznek fel.

Mint minden statisztikát, ezt is érdemes némi fenntartással kezelni, hiszen ugyanebből a felmérésből az is kiderül, hogy papíron az ügyvédek csupán havi bruttó 128 ezer forintot kapnak, a fogorvosok pedig 202 ezer forintot.

A pszichológusok szerint a légiirányítók munkájánál csak a berepülőpilótáké stresszesebb, ezzel is indokolhatók a kiemelkedően magas fizetések.

Ezt a szakmát a világ más részein is nagyon jól megfizetik. Az amerikai légiirányítók havi bruttó bére 1 millió 840 ezer forintnak megfelelő dollárt, brit társaik pedig havi 2 millió 200 ezer forint értékű fontot kapnak.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018