eur:
395.49
usd:
366.56
bux:
65613.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Üzemanyagot gyártana a Microsoft

Miközben a piacellenes magatartással vádolt Microsoft szoftvergyátó cég folytatja a hadakozást az Európai Bizottsággal, milliárdos alapítója, Bill Gates egy olyan cégben vásárolt magának részesedést, amely alternatívát kínálhat a hagyományos üzemanyagokkal szemben.

Bill Gates, a Microsoft alapítója eddig is bőkezűen támogatta a jó ügyeket: komoly összegeket adott az AIDS, a tuberkulózis és a malária elleni harcra és még volt iskoláját is megsegítette 40 millió dollárral.

Első látásra legújabb beruházása - a Pacific Ethanol - nevű amerikai bioüzemanyag cégben szerzett 25 és fél százalékos részesedése is hasonló gesztusnak tűnik.

Még mindig túl drága

A cég úgynevezett bioethanolt állít elő, amely környezetbarát alternatívája lehet a gépkocsikban használt benzinnek és dízelnek - mivel több, mint a felével csökkenti a gépkocsik károsgáz-kibocsátását.

Energia-szakértők szerint a bioüzemanyag előállítása még mindig túl sokba kerül, bár a tartósan magasan maradó olajárak és a környezetvédelmi vállalások esetleg elősegíthetik elterjedését. Bill Gates óvatos befektetése mögött is valószínűleg ez a gondolat húzódik meg.

Az olaj magas ára ára egyre több kormányt késztet arra, hogy megpróbálja lazítani függését a benzintől és a dízeltől.

Még a bírálói szerint az olajlobbi által irányított George Bush amerikai elnök is lelkesen beszélt a bioüzemanyagban rejlő lehetőségekről és arról, hogy az amerikai kocsikat Amerikában előállított üzemanyaggal hajtsák.

Egyre több európai ország használja

Az Európai Unió pedig azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a szállítási ágazatban az üzemanyag igények 8 százalékát 2015-re már bioüzemanyagból fedezzék.

Európa egyes országaiban már komolyan kísérleteznek a különböző mezőgazdasági termékekből, például repceolajból, vagy faforgácsból előállított bioethanollal.

Nagy-Britanniában az idén nyílt meg több bioethanol kút, Németországban pedig sok gazda üzemelteti bioethanollal kevert benzinnel mezőgazdasági gépeit.

A legjobban azonban Svédországban terjedt el az új üzemanyagfajta, ahol már több tízezer autó tankol a biokutaknál. A svéd kormány 2020-ra teljesen fel akarja számolni a kőolajtól való függést és ezért jelentős kedvezményeket ad a bioüzemanyagot használó autósoknak. Így kelendőnek bizonyultak a bioethanollal működő Ford, Volvo és Saab modellek.

Az üzemanyag előállítása ugyanakkor felvet egy erkölcsi dilemmát is: ha élelmiszer helyett bioethanol gyártására kötnek le mezőgazdasági területeket, az világszerte az élelmiszerárak emelkedéséhez vezethet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×