eur:
394.02
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

800 millió eurós vargabetű

Vlagyimir Putyin orosz elnök nyomására egy 800 millió eurós vargabetűt kell majd beiktatni a kelet-Szibériából a Csendes-Óceánig épülő olajvezetékbe.

Az orosz elnök váratlan döntése egy márciusi kormányhatározatot változtat meg. Akkor ugyanis a Transznyeft olajipari óriás - hosszas huzavona után és a környezetvédők tiltakozása dacára - engedélyt kapott arra, hogy az olajvezeték közvetlenül a Bajkál-tó mellett épüljön meg.

A 4.000 kilométeres, 9 milliárd euróba kerülő vezeték tervezett útvonalának megváltoztatását már tavaly javasolta egy tudósokból álló tanácsadó testület, mert szerintük az ott meglehetősen gyakori földrengések miatt fennáll a veszélye annak, hogy olaj kerül a Bajkál-tóba, amely a Föld édesvíz-készletének egyötödét tartalmazza.

A bizottságot a jelentés megtétele után feloszlatták, és egy más összetételű, új bizottságot hoztak létre, amelynek már nem voltak kifogásai a tervezett útvonal ellen.

Szerdán azonban Putyin elnök váratlan fordulattal kijelentette: "ha a tó szennyezésének legkisebb veszélye is fennáll, a jövő nemzedékek érdekében mindent meg kell tennünk, hogy a veszélyt ne csupán csökkentsük, hanem teljesen elhárítsuk."

Az orosz elnök ezt a szibériai Tomszkban mondta, ahol ráadásul nyilvánosan meg is szégyenítette Szemjon Weinstockot, a Transznyeft igazgatóját.

Putyin ugyanis megkérdezte tőle, hogy volna-e mód más útvonalat választani. Weinstock habozását látva, Putyin így folytatta: miután ön habozik válaszolni, nyilvánvaló, hogy lehetséges egy másik nyomvonal kijelölése.

Az orosz elnök döntésének okát nem ismerjük, de annyi bizonyos, hogy a vezeték terve szokatlanul heves tiltakozásokat váltott ki orosz környezetvédők körében és az is biztos, hogy a kerülő legalább 800 millió eurójába kerül majd a Transznyeftnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×