INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Még mindig nem tudni, kié lesz a csepeli kikötő

Infostart / InfoRádió
Továbbra sem dőlt el a Csepeli Szabadkikötőt üzemeltető cég sorsa. A folyamatban lévő, harmadik privatizációs pályázat eredményhirdetését 30 nappal elhalasztotta az ÁPV Rt.

A korábbi két privatizációs pályázatnál nagyobb az érdeklődés a Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Rt. megvásárlása iránt.

Az első tendernél valójában verseny sem alakult ki, hiszen a három pályázatból kettő érvénytelen volt.

A másodiknál hasonló helyzettel találkozott az ÁPV Rt. igazgatósága: jóllehet, a pályázati csomagot heten vették meg, végleges ajánlatot csak ketten tettek.

Ezek közül az egyik az a Rhenus-csoport, amely már az első privatizációs felhívásra is jelentkezett. A másik pedig az Erdért vezette konzorcium, amely 100 százalékos magyar tulajdonban van.

Az ÁPV Rt. ekkor úgy ítélte meg: az érdeklődés elmaradt a várttól, ráadásul a kínált vételár sem érte el a vagyonkezelő által reálisnak tartott értéket.

Harmadik kísérlet

A harmadik felhívást február közepén jelentette meg az ÁPV Rt. Az állami vagyonkezelő nem változtatott a korábbi feltételeken: továbbra is kikötő-üzemeltetési gyakorlattal vagy logisztikaiközpont-működtetési tapasztalattal kell rendelkezniük a pályázóknak.

Az is egyértelmű, hogy az ÁPV Rt. célja az árbevétel maximalizálása, illetve a fejlesztésekhez szükséges források biztosítása.

Tőkeerős befektetőre elsősorban azért van szükség, mert szakértők szerint évente legalább 1 milliárd forintot kellene fejlesztésre költeni.

A kikötőnek a magánosítást követően is meg kell felelnie számos előírásnak, egyebek közt az országos közforgalmú kikötői státusz törvényi követelményeinek.

Gondolkodási idő

A harmadik pályázat - amelyre négy ajánlat érkezett - elbírálása a napokban fejeződött volna be.

Az InfoRádió érdeklődésre ugyanakkor az ÁPV Rt-nél azt közölték: 30 nappal meghosszabbították az értékelési szakaszt.

Az InfoRádió értesülései szerint ennek hátterében elsősorban az áll, hogy az állami vagyonkezelő a lehető legjobb feltételekkel kívánja értékesíteni a 355 millió forintos alaptőkével rendelkező Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Rt-t.

Jelenleg tehát úgy tűnik, hogy május második felében derül ki: meg tud-e állapodni az ÁPV Rt. valamelyik befektetővel olyan vételárban, illetve fejlesztési tervben, amely biztosítja, hogy megérje átadni a Csepeli Szabadkikötő 75 évre szóló üzemeltetési jogát.


A címlapról ajánljuk