eur:
395.1
usd:
370.75
bux:
65116.7
2024. április 19. péntek Emma

Egyre hosszabb az adósok listája

Már háromszázezer ember szerepel a bankközi adóslistán. A rossz adósok száma 30 százalékkal nőtt egy év alatt. Szakértők szerint mégsem kell szigorítani a hitelnyújtás feltételein.

A BAR-lista élén az az ember áll, aki 16 vissza nem fizetett hitellel dicsekedhet. Ennyi helyről valószínűleg úgy kapott pénzt, hogy hamis adatokat adott meg a bankoknak, esetleg hamis személyi igazolvánnyal fordult hozzájuk - mondta az InfoRádióban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője.

Az is lehet, hogy a hitelt gyorsan, egymást követő napokon vette fel.
A 300 ezer rossz adósnak összesen 460 ezer tartozása van. Ez a szám 30 százalékkal magasabb, mint egy éve volt. Binder István szerint ennek ellenére nem kell szigorítani a hitelfelvétel feltételeit.

Sokan tartoznak kevés pénzzel

A tartozások többsége 100 ezer forint alatti, főleg személyi, vagy áruhitelekből származik. Emelkedett azok száma is, akik autóhitelük részleteit nem törlesztik rendszeresen. A több millió forintos lakáshitelek tulajdonosai általában rendszeresen fizetnek, mint ahogy azok is, akik jelzáloghitelt vettek fel.

A bankközi adóslistára azok kerülnek fel, akik legalább 90 napig késlekednek a törlesztő részlet befizetésével. A lakossági ügyfelek számára januártól kedvezően változtak a banki feketelista feltételei, így csak azok szerepelhetnek rajta, akik legalább a minimálbér összegével tartoznak.

Az ügyfelek jogorvoslati lehetőséggel is élhetnek, a pénzintézetnek pedig az adatok továbbítása előtt 30 nappal értesíteniük kell ügyfelüket, hogy felkerülnek a BAR-listára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×