INFORÁDIÓ
2022. június 30. csütörtök
Pál

Mindenki kisebb államot akar

Infostart

A költségvetési hiány csökkentését és a karcsúbb állam megteremtését valamennyi parlamenti párt fontosnak tartja. Vezető politikusok az Amerikai Kereskedelmi Kamara, a Joint Venture Szövetség és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara képviselői előtt mondták el gazdasági programjukat.

Az MDF programjának alapja a teljesítményelv, az erős középosztály támogatása, az öngondoskodó polgár tisztelete és ösztönzése, valamint a karcsú, hatékony állam megteremtése - mondta a párt elnöke.

Dávid Ibolya közölte: eltörölnék a kamatadót, az árfolyamnyereség-adót és az örökösödési illetéket a közeli hozzátartozók esetében.

Kötelezővé tennék a kamarai tagságot, és a kamarákhoz rendelnék a szakmunkásképzést.

A párt fontosnak tartja az euró 2010-es bevezetését, emellett megteremtené az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésének feltételeit, és csökkentené a társadalombiztosítási járulékot is - mondta Dávid Ibolya.

A szocialista pártelnök szerint a gazdaság elmúlt négyéves növekedésének köszönhető, hogy Magyarországon árstabilitás van.

Hiller István a 6,3 százalékos államháztartási hiányt magasnak nevezte. A deficit csökkentése érdekében pártja átalakítaná a közszolgáltatásokat, ösztönözné a beruházásokat, és reformokat vezetne be az oktatásban, valamint a kutatás-fejlesztésben.

A politikus úgy látta, hogy a pártok közötti valós párbeszéd hiánya akadályozza a versenyképesség növekedését.

Varga Mihály, a Fidesz gazdaságpolitikusa visszaállítaná az ország hitelességét a befektetők körében.

Fiskális fegyelemmel növelné a versenyképességet, és mielőbb bevezetné a közös európai fizetőeszközt.

Kuncze Gábor szerint négy év alatt négy reformot kell végrehajtani. A szabad demokraták elnöke a közszolgáltatásokat és az adórendszert alakítaná át, versenyelvű egészségügyet hozna létre, és megreformálná az elavult önkormányzati rendszert.

{{keretes_cim}}

A parlamenti pártok képviselői egyetértettek abban, hogy a kisebb, de hatékonyabb állam megteremtése túlnyúlik a következő kormányzati cikluson. A szocialista Burány Sándor szerint a cél az ügyintézési idő csökkentése, és a közszféra költségeinek mérséklése.

A Fideszt képviselő Stumpf István növelné az állami szerepvállalást a gazdaság, a munkahelyteremtés és az egészségügy átalakítása során. A politikus úgy fogalmazott. "új államalapírásra" van szükség.

Az MDF a kétkamarás parlament és a közigazgatási bíróság felállítást javasolja - mondta Boross Péter volt miniszterelnök. Szeirnte Magyarországnak építenie kellene hagyományaira, a két világháború között ugyanis a térség legfejlettebb közigazgatása volt a miénk.

Kóka János szabad demokrata gazdasági miniszter arról beszélt: a közszféra reformjával 200 milliárd forint takarítható meg. Szerinte a feladat a liberálisokra vár, a tömegpártok kezét a saját maguk által teremtett klientúra köti meg.


Kapcsolódó hang

A pártok az adóreformról
 
A pártok a közszféra átalakításáról
 
A pártok gazdasági programja
 
Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018