INFORÁDIÓ
2022. június 29. szerda
Péter, Pál

Kiszáll a General Motors a Suzukiból

InfoRádió / MTI

A japán Suzuki autógyár elsőrendű, "A mínusz, stabil kilátással" adósminősítése változatlan marad az után, is hogy az amerikai General Motors autógyár minden bizonnyal eladja 20 százalékos részesedését a japán cégből - közölték az amerikai Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítőnél. A General Motors most a Suzuki legnagyobb egyedi részvényese.

Az indoklás szerint a partnerség eddig is csak csekély mértékban járult hozzá a Suzuki profit- és szabadpénzeszköz-termeléséhez, és az adósosztályzat fő szempontja a Suzuki erős pozíciója a japán és a feltörekvő országok kisautópiacán.

A japán Nihon Keidzai üzleti napilap jelentette a hét végén, hogy a jelentős veszteségekkel, elsősorban hazai piacvesztéssel küzdő General Motors eladja Suzuki-részesedését, ezzel véget vet az 1981-ben kezdett partnerségnek.

Később azonban mindkét cég nyilatkozatot adott ki, amely szerint nem számolják fel teljesen a tőketársítást, vagyis lehet, hogy csak részleges lesz az eladás, és a műszaki együttműködést mindenképpen folytatják.

A Suzuki korábban 290 milliárd jenes, azaz 2,5 milliárd dolláros készpénztartalékot jelentett az elmúlt év végéről. A cég tőzsdei értéke alapján a GM 20 százalékos részesedése körülbelül 2,3 milliárd dollárt ér.

A márciussal záruló üzleti évére a Suzuki 108 milliárd jenes üzemi eredményt ígér, a hatodik éves rekordot egyvégtében. 2010-ig egybillió jent tervez költeni termelése bővítésére és új típusok kifejlesztésére.

A General Motors tavaly októberben már eladta az ugyancsak 20 százalékos részesedését a japán Fuji Heavy Industries Ltd.-ből, a Subaru autómárka gyártójából, szintén pénzszerzés végett.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018