eur:
388.95
usd:
361.88
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Óriásbevétel az OTP-nél

Tavaly 158,3 milliárd forint konszolidált, adózott nyereséget ért el az OTP Bankcsoport. A nem auditált, konszolidált, nemzetközi jelentési szabványok alapján készült gyorsjelentésben közölt eredmény meghaladja a bank 155 milliárd forintos saját előrejelzését és az elemzői várakozásokat is.

A bank a közgyűlés jóváhagyása esetén a magyar számviteli szabványok szerinti nem konszolidált adózott eredményének 40 százalékát fizeti ki osztalékként, így 138,3 milliárd forint adózott profit mellett a részvényenkénti osztalék 197 forint lesz a 100 forint névértékű részvényekre.

A jelentés kiemeli: a negyedik negyedév legfontosabb kérdése az volt, hogy az előző negyedévi rekordnagyságú nettó eredményt mennyire sikerül megközelíteni.

A bankcsoport a negyedik negyedévben végül 40,9 milliárd forint adózott nyereséget ért el, 52,1 százalékkal többet, mint az előző év hasonló időszakában, ami a harmadik negyedévitől mindössze 0,2 százalékkal marad el.

A magyarországi leányvállalatok közül az éves tervet meghaladó eredményt ért el az OTP Garancia Biztosító, az OTP Alapkezelő és a Merkantil csoport.

Az OTP Jelzálogbank adózott nyeresége 5,32 milliárd forintra, az előző évi 48 százalékára csökkent az anyabanknak fizetett jelentős jutalék miatt.

Bejöttek a külföldi befektetések is

A leánybankok közül a csoport eredményéhez tavaly is a bulgáriai DSK bank járult hozzá a legnagyobb mértékben 16,634 milliárd forintos, az előző évinél 38,7 százalékkal magasabb adózott eredményével.

Az OTP Banka Slovensko adózott eredménye 1,373 milliárd forintra, az előző évi 3,8-szorosára nőtt, a múlt évtől konszolidált OTP banka Hrvatska nettó profitja 2,508 milliárd forintot ért el.

Az OTP Bank Romania 2,122 milliárd forintos vesztesége a jelentés szerint a hálózat- és létszámbővítés költségeit tükrözi.

A csoport tavalyi adózott profitjának 10,5 százaléka már külföldről származott, a külföldi csoporttagok részesedése a teljes hitelállományban 2005 végén 23,3 százalék, a betétállományban 24,5 százalék volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×