eur:
392.62
usd:
366.17
bux:
66768.87
2024. április 25. csütörtök Márk

MOL: duplázott a kutatás-termelés

Tavaly 248 milliárd 348 millió forint nettó nyereséget ért el a MOL-csoport; ez 16 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A társaság nem auditált, nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány szerint készített konszolidált jelentése alapján a cégcsoport bevétele 25, eredménye 23 százalékkal emelkedett a tavalyihoz képest.

A gyorsjelentés a társaság elnök-vezérigazgatóját idézve megállapítja: a MOL jelentősen túlszárnyalta 2002-ben kitűzött stratégiai céljait.

Ennek oka Hernádi Zsolt szerint az, hogy a csoport ki tudta használni a kedvező külső környezetet: az oroszországi ZMB mező 2005-ben elérte a napi maximális teljesítési szintet, ami a magas kőolajárral kombinálva jelentősen megnövelte a kutatás-termelési üzletág eredményét.

A kutatás-termelés szegmensben tavaly közel duplázott a cégcsoport: az elért 105,3 milliárd forintos üzleti eredmény 94 százalékkal volt magasabb, mint a 2004-ben elért 54,2 milliárd. Nőtt a feldolgozási és kereskedelmi, valamint a petrolkémiai üzletág eredménye is.

A földgáztárolás és földgázszállítás tavaly veszteséges volt, mivel a hatósági áremelések nem kompenzálták az import gázár jelentős növekedését - áll a jelentésben.

Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint az elmúlt három év kiemelkedő nyereségéhez hozzájárult a csoport hatékonyságjavító programjának megvalósítása is.

A gyorsjelentés szerint a MOL-csoport eredménynövekedésében növekvő szerepe van a csoport nemzetközi tevékenységének.

Míg a magyarországi eredmény 10 százalékkal, a Magyarországon kívüli 40 százalékkal nőtt az elmúlt évben, annak ellenére, hogy a deviza alapú hiteleken keletkezett árfolyam-veszteség miatti pénzügyi ráfordítások 2005-ben mérsékelték a nyereséget.

A MOL-csoport 2005-ben 236,3 milliárd forintot ruházott be, megvásárolta a Shell romániai leányvállalatát és a hazai párnagáz tulajdonjogát.

A csoport eladósodottsága 2005 végére az egy évvel korábbi 24,4 százalékról 23,4 százalékra, nettó hitelállománya 322,3 milliárd forintra csökkent az elmúlt év végén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×