eur:
393.83
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Még nincs meg a válságstáb a Transelektrónál

Továbbra sem tudható, hogy kikből áll össze a Transelektro-csoport élére kinevezendő válságmenedzsment. Lapinformációk szerint Magyari József, a Kossuth Holding Vagyonkezelési Rt. vezetője állhat a válságstáb élére. Az InfoRádió megkeresésére ezt a hitelező pénzintézetek képviselője, nem erősítette meg.

Múlt pénteken jelentette be Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, hogy a munkahelyek megtartása és az eddig felvett kölcsönök visszafizetése érdekében újabb tőke- és hiteljuttatást kap a Transelektro-csoport.

Ez egyrészt azt jelenti, hogy a hitelező bankok átütemezik a jelenlegi kölcsönöket. Mindez a kamatok miatt pluszköltséget jelent a Transelektrónak, de hagy némi időt a pénzügyek rendezésére.

Másrészt a résztulajdonos, a Magyar Fejlesztési Bank Rt., az Eximbank és a többi hitelező kereskedelmi bank is lehetőség szerint újabb kölcsönökkel segítheti a több milliárd forintos kintlévőséggel működő céget.

A kereskedelmi bankok képviselői arról is döntöttek, hogy szindikátusba tömörülnek, amelynek élére a Magyar Külkereskedelmi Bank elnök-vezérigazgatója, Erdei Tamás áll.

Ezáltal egységesebben képviselhetik érdekeiket, dönthetnek a szükséges és lehetséges pénzügyi segítségnyújtásról.

A szindikátus célja továbbá, hogy válságmenedzsmentet nevezzen ki a Transelektro-csoport élére, amely a cég gazdálkodását és az újabb hitelek felhasználását követné nyomon.

A Transelektro eddig 22 milliárd forint állami tőke- és hiteljuttatást kapott. A becslések szerint a most kialakult nehéz pénzügyi helyzetben további 5 milliárd forint hitelre lesz szükség.

Jóllehet, a bankok képviselői hétfő délután megkezdték az egyeztetéseket, a válságmenedzsment tagjai egyelőre nem ismertek, csak találgatások folynak az üzletemberek személyéről.

Lapinformációk szerint a jelöltek között volt Sugár András, a T-Mobile Magyarország Rt. volt vezérigazgatója, Hónig Péter, aki korábban a Dunaferrnél látott el válságmenedzseri feladatokat, jelenleg pedig a Malév Rt. elnöke, illetve Bajnai Gordon, a Wallis Rt. volt vezérigazgatója, aki a Budapest Airport Rt. igazgatóságának tagja.

A legfrissebb hírek ugyanakkor már arról szólnak, hogy Magyari Józsefet, a Kossuth Holding Vagyonkezelési Rt. vezetőjét nevezik ki a Transelektrót irányító válságstáb élére, hogy ő képviselje a hitelező kereskedelmi bankok érdekeit.

Az InfoRádió megkeresésére a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. illetékese a lapinformációkat és Magyari József felkérését nem erősítette meg.

A pénzintézet képviselője néhány napon belül ígért részletes tájékoztatást a válságmenedzsment tagjairól, illetve az előttük álló feladatokról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×