INFORÁDIÓ
2022. január 27. csütörtök
Angelika

Fitch: reális a 2010-es cseh eurótagság

Infostart

A Fitch Ratings szerint Csehország időben van ahhoz, hogy teljesítse a 2010-es euró csatlakozáshoz szükséges követelményeket.

A legnagyobb európai hitelminősítő szerdán megerősítette Csehország hosszú lejáratú deviza- és belföldi adósságának "A", illetve "A plusz" osztályzatait, valamint az "F1" szintű rövidtávú besorolású és az "AA mínusz" besorolású országplafont.

Az "A" szintű, elsőrendű cseh adóskockázati besorolás két fokozattal haladja meg a decemberi leminősítés után Magyarországra érvényes, "BBB plusz" hosszú távú devizaadósi osztályzatot.

A szerdai londoni Fitch-elemzés szerint folytatódik Csehország "figyelemreméltó makrogazdasági teljesítménye", amelynek alapján a cég augusztusban egy fokozattal a jelenlegi szintre emelte a cseh adóskockázati osztályzatokat.

A maginfláció és a kamatszint alacsony; mindezt hiteles monetáris és árfolyampolitika támasztja alá. Csehország nettó külső hitelező, és kényelmes külső likviditási pozícióban van.

Az egy főre jutó bruttó nemzeti termék vásárlóerő-paritáson számolva eléri a 25 tagú EU átlagának 70 százalékát, és gyors ütemben közelíti tovább az uniós átlagot, áll a Fitch országelemzésében.

A cég szerint a nyári választások után is bőséges mozgástere lesz az új kormánynak ahhoz, hogy a hiányt 2008-ra a 3 százalékos maastrichti felső referenciaérték alá szorítsa, ami - ha ez marad a hivatalos cseh célkitűzés - lehetővé teszi a 2010-es euróövezeti csatlakozást.

A múlt havi visszaminősítés után a Fitch térségi igazgatója Londonban azt mondta, hogy a ház alapeseti forgatókönyvként 2014-re valószínűsíti az euró magyarországi meghonosítását.


A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018