eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Ezermilliárd forint alatt az államháztartási hiány

Az államháztartás 2005. évi helyi önkormányzatok nélküli pénzforgalmi hiánya 984,4 milliárd forint, a GDP 4,4 százaléka - közölte a Pénzügyminisztérium. Veres János tárvacezető szerint így 2005-ben minden makromutató jól, illetve a vártnál jobban teljesült. Az ellenzéki Fidesz szerint a kormány elvesztette a hitelét.

Az ESA-95 módon számított hiány nyugdíjkorrekció után nem haladja majd meg a GDP 6.1%-át - jelentette be a pénzügyminiszter. Ez megfelelne a PM korábbi előrjelzésének.

A hiány a prognózisnál mintegy 40 milliárd forinttal kisebb. Az eredeti törvényi előirányzat 1.022,6 milliárd forint volt.

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a végleges eredményszemléletű mérleg elkészítése és lezárása még néhány hónapig eltart, de az államháztartás uniós módszer szerinti hiánya, figyelembe véve a nyugdíjreform miatti kiadásokat, nem haladja meg a GDP 6,1 százalékát, vagyis e téren is teljesül a hiánycél.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy a reálkereset tavaly 5-6 százalékkal nőtt, a fizetési mérleg GDP arányos hiánya 8,2 százalék, a külső finanszírozási igény pedig a GDP 7,7 százaléka. Az export csaknem 10 százalékkal bővült, a beruházások 7-8 százalékkal nőttek 2005-ben.

Veres János szerint a Budapest Airport (BA) Rt. ekadásából befolyt 464 milliárd forintból 60 milliárd az ÁPV Rt.-hez, a fennmaradó 404 milliárd a folyó, egyszeri bevételek közé került.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×