INFORÁDIÓ
2022. január 27. csütörtök
Angelika

Új utakat keres Európa a gázbeszerzésre

Infostart

Kazahsztánból vagy egy adriai vezetéken keresztül szerezné be földgáz-szükségletének egy részét az Európai Unió. Mindezt azután, hogy a tagországok szakpolitikusai úgy vélték: csökkenteni kell az Oroszországtól való függőséget a gázellátásban. Oroszország és Ukrajna szerdán állapodott meg a gázárról, így egyelőre nem fenyegeti veszély a folyamatos szállításokat.

Kazahsztán vagy egy adriai vezeték -jelenleg ezeket az alternatívákat vázolták fel az Európai Unió szakpolitikusai. Kóka János magyar gazdasági és közlekedési miniszter szerint már uniós szinten is foglalkoznak azzal a - Magyarország számára stratégiai fontosságú - tervvel, mely egy adriai földgáz-vezeték kiépítéséről szólna. Kóka János szerint Horvátország, Szlovénia és Ausztria is jelezte érdeklődését.

A megbeszéléseken részt vevő Hatvani György, a gazdasági tárca helyettes államtitkára Brüsszelben úgy vélte, hogy gyorsítani kell a már elkezdett beruházásokat, például a Kazahsztánból Oroszország kikerülésével az Európai Unióba irányuló gázvezeték építését.

A tanácskozáson az Európai Unió gázellátást koordináló szakértői csoportjának tagjai vettek részt. Az egyeztetés után az Európai Bizottság energiaügyi felelőse hangsúlyozta: le kell vonni az ukrán-orosz gázvita tanulságait, de az orosz földgáz továbbra is fontos része marad az európai uniós országok gázellátásának.

Andris Piebalgs szerint a válság egyik tanulsága, hogy az EU-nak mindinkább közös, hatékonyabb energiapolitikát kell folytatnia. Emellett nagyobb figyelmet kell fordítani az energiatakarékosságra is - tette hozzá.

Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Ausztria külügyminisztere bejelentette: szakértői tanulmányt készíttet az európai energiaellátás helyzetéről. Ausztria kiemelt figyelmet fordít az energiakérdésre - hangsúlyozta Ursula Plassnik.

Közben létrejött a megállapodás az orosz Gazprom és az ukrán Naftohaz között az Ukrajnának szánt orosz gáz és a tranzitvezeték használatának áráról, így már nem fenyegeti veszély a folyamatos szállításokat.

Kapcsolódó hang

Összefoglaló az unió álláspontjáról
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018