INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Megállapodás az exporttámogatások megszüntetéséről

Infostart / InfoRádió
Vasárnap az utolsó pillanatban megállapodás született a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) hongkongi tanácskozásán a mezőgazdasági exporttámogatások 2013-ig történő megszüntetéséről.

A helyi idő szerint a késő esti órákba nyúló tárgyalásokon végül az Európai Unió követelésének engedett a 149 országot tömörítő szervezet miniszteri tanácsa. Szombaton még olyan tervezetről folytak a viták, amely 2010-ig szüntette volna meg a mezőgazdasági exporttámogatásokat, ez azonban ellentétes lett volna az EU 2013-ig érvényes közös agrárpolitikájával.

A szavazásra bocsátandó tervezet felszólítja a fejlett államokat, hogy 2008-ig adják meg a vámmentesség és a kvótamentesség kedvezményét a fejlődő országok mezőgazdasági termékei 97 százalékára. A nyugat-afrikai gyapottermelők pedig győzelemként könyvelhetik el, hogy a szövegben megmaradt az a korábbi javaslat, mely szerint a gyapot mindennemű exporttámogatása már 2006-ban megszűnik.
Közben folytatódtak a tüntetések Hongkong belvárosában a WTO ellen. A szombatihoz hasonló összecsapásokról azonban egyelőre nem érkezett jelentés.

A címlapról ajánljuk