INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Öt ország távközlését vizsgálja az Unió

Infostart / InfoRádió
Az Európai Unió szerdán vizsgálatot indított öt országgal szemben a távközlési szabályok megsértése miatt.

Litvánia nem tartotta magát ahhoz az előíráshoz, hogy a fogyasztók szolgáltató váltáskor is megtarthatják régi mobilszámaikat, Ciprus, Portugália és Nagy- Britannia nem hozta létre az átfogó telefon nyilvántartási rendszert, a Cseh Köztársaság pedig a kéretlen üzenetekkel szemben nem védi kellőképpen a fogyasztókat.

Az EU bizottsága az új távközlési szabályok 2003 júliusában történt életbe léptetése óta több mint 50 szabálytalanságot tárt fel és indította be eljárását.

Viviane Reding, az információs társadalom ügyeiben illetékes biztos szerint kedvező jelek tapasztalhatók, hiszen a bizottság a mostanit megelőzően indított 10 eljárás közül kilenc esetben lezárta ez ügyet, mivel az érintett tagországok teljesítették kötelezettségeiket.

A többlépcsős - vizsgálat indításából, figyelmeztetésből, végső esetben per kezdeményezéséből álló - eljárása keretében a bizottság szerdán Lengyelország és Svédország esetében az Európai Bírósághoz fordult, mivel Varsó nem biztosította a számhordozhatóságot, Stockholm pedig nem minden uniós távközlési szabályt léptetett életbe.

A formális bírósági eljárást egyelőre abban a reményben nem indították be, hogy e két ország még megteszi a szükséges intézkedéseket.

A címlapról ajánljuk