INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 27. vasárnap
Adalbert

Kivonul a magyar piacról az ABN Amro

Infostart / InfoRádió

510 millió euróért (130 milliárd forintért) megvette a K and H Bank 40,2 százalékos részesedését az ABN Amro-tól a pénzintézet többségi tulajdonosa, a belga KBC Bank. A társaság a könyv szerinti érték 2,2-szeresét fizette a részesedésért.

Az ügylet létrejöttéhez a részvevőknek még meg kell szerezniük a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének jóváhagyását. A tranzakció után a KBC Bank eddigi, 59,4 százalékos K and H-részesedését 99,6 százalékra növeli, az ABN Amro pedig kivonul a magyarországi piacról.

A K and H Bank 2004 végi, 1.733 milliárd forintos mérlegfőösszegével - 11,1 százalékos piaci részesedéssel - a második legnagyobb magyarországi pénzintézet.

Tavalyi adózott profitja elérte a 19,3 milliárd forintot, év végi saját tőkéje pedig a 142,1 milliárd forintot. A bank idei első féléves adózott nyeresége 8,2 milliárd forint volt.

Sólyom Dávid, a Portfolio.hu elemzője az InfoRádióban azt mondta, hogy a régió egyik legnagyobb tranzakciójáról van szó.

"A vételár alapján aposztrofáltuk ezt a régió egyik legnagyobb tranzakciójának, ennél csak a HVB Unicredito és a BCR eladása volt jelentősebb" - közölte.

A KBC tovább akar terjeszkedni Kelet- és Közép-Európában, azokban az országokban, ahol már eddig is jelen volt. A belga bankcsoport ezidáig jelentős pozíciókat épített ki a közép-európai piacon, Magyarországon, Csehországban, illetve Szlovéniában.


Kapcsolódó hang

A KBC kivásárolja az ABN Amro-t - összefoglaló
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018