eur:
392.8
usd:
367.99
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Veres János továbbra is bizakodó

Az Európai Bizottságnak december elsején elküldött módosított konvergencia program alapján a magyar kormány 2008-ra teljesíthetőnek ítéli az euró bevezetéséhez szükséges feltételek teljesítését - mondta Veres János pénzügyminiszter csütörtökön a Central European Business Center (CEBC) által szervezett euró-konferencián.

"A következő években megvalósuló adócsökkentések ellentételezéseként évente 200 milliárd forint értékű kiadáscsökkentést kell végrehajtania a kormánynak, s ez évi 4 százalékos gazdasági növekedés mellett reális" - mondta Veres János.

Hozzátette: a beterjesztett konvergencia program szerint a költségvetésben 2008-ig GDP arányosan 3 százalékos kiadáscsökkentést tervezett a kormány, ami elsősorban az államigazgatás takarékosabb működésével valósítható meg.

A pénzügyminiszter szerint egy ilyen lépéssorosat kikényszerítheti a régóta esedékes strukturális reformokat is.

"Aki a felvázolt programhoz képest radikális adócsökkentést hirdet, az tegye mellé a szükséges radikális kiadáscsökkentési lépéseket is" - mondta.

Veres János hangsúlyozta, hogy az adó- és járulékbevételek növelésére van szükség. Így például mintegy 500 ezer, tb-t nem fizető járulékának beszedésére, akik feltehetően a fekete és szürke gazdaságban tevékenykednek.

Az autópálya-építési program számláit az Eurostat állásfoglalása alapján a költségvetésen belül kellett elszámolni 2005-ben, jövőre azoknál a szakaszoknál, ahol a készültségi fok kevesebb, mint 50 százalék, ott kötvénykibocsátással, azaz PPP keretében lehet finanszírozni - mondta Veres János.

A pénzügyminiszter jelezte, hogy a 2007-2013 közötti brit EU költségvetési javaslat szerint az autópálya-építésekhez a korábbi 75 százalék helyett 85 százalékban lehet EU forrásokat igénybe venni.



Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×