INFORÁDIÓ 
2020. október 26. hétfő
Dömötör

Orosz-ukrán földgázár-vita

Infostart / InfoRádió

Vlagyimir Putyin orosz államfő csütörtökön bírálta Ukrajnát, amiért az nem hajlandó felülvizsgálni az orosz földgázszállítási szerződés feltételeit, magasabb árat fizetni a földgázért. Putyin kifejtette, hogy Moszkva nem fogja olcsó földgázzárral szubvencionálni a volt szovjet köztáraság gazdaságát.

A Gazprom 3,6 milliárd dollárt veszítene jövőre akkor, ha nem változtatnának az árakon. " Ez indokolatlan terhet jelentene az orosz gazdaság számára" - mondta az elnök, aki szerint az évi 18 milliárd köbmétere ukrán földgáztermelés elegendő a háztartások igényének kielégítésére, az ezen felüli ipari igények támogatását az ukrán költségvetés terhére kell megoldani.

Ukrajna azt szeretné elérni, hogy Oroszország változatlanul alacsonyabb áron szállítsa a fölgázt, tartsa tiszteletben az erről szóló megállapodást, cserébe az Ukrajnának keresztül Európába szállított orosz földgáz szállítási díjáért. A Gazprom ragaszkodik a tavaly erőteljesen megdrágult világpiaci árak megfizetéséhez. A földgázszállítási megállapodásról folytatott eddigi tárgyalások kudarcba fulladtak. Moszkva a 50 dolláros ezer köbméterenkénti ár megháromszorozását kéri. Putyin elnök hivatkozott arra, hogy jövőre a nyugat-európai vásárlók 250 dollárt fizetnek majd ezer köbméterenként.

Putyin elnök egy nappal azután tette ezeket a kijelentéseket, hogy telefonon tárgyalt Viktor Juscsenko államfővel és a Kremlt közleményben hangoztatta elégedettségét amiatt, hogy Ukrajna állítólag kész elvben elfogadni az árak és a tranzitköltségek liberalizálását.

Andris Piebalgs, az Európai Unió energiaügyi biztosa Ivan Placskov ukrán energiaügyi miniszterrel folytatott tárgyalása után újságírókkal közölte: nem tart attól, hogy fennakadások keletkeznének az orosz földgáz Európai Unióba történő szállításában, a múltban Ukrajna ugyanis mindig tartotta magát kötelezettségeihez. A Gazprom fedezi Európa földgázszükségletének mintegy 25 százalékát.

A címlapról ajánljuk

Továbbra is sok a halott

A regisztrált új esetek száma csökkent, de a napi halálozás csúcsközelben van a legfrissebb adatok...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018