eur:
394.93
usd:
370.56
bux:
65090.71
2024. április 19. péntek Emma

Orosz-ukrán földgázár-vita

Vlagyimir Putyin orosz államfő csütörtökön bírálta Ukrajnát, amiért az nem hajlandó felülvizsgálni az orosz földgázszállítási szerződés feltételeit, magasabb árat fizetni a földgázért. Putyin kifejtette, hogy Moszkva nem fogja olcsó földgázzárral szubvencionálni a volt szovjet köztáraság gazdaságát.

A Gazprom 3,6 milliárd dollárt veszítene jövőre akkor, ha nem változtatnának az árakon. " Ez indokolatlan terhet jelentene az orosz gazdaság számára" - mondta az elnök, aki szerint az évi 18 milliárd köbmétere ukrán földgáztermelés elegendő a háztartások igényének kielégítésére, az ezen felüli ipari igények támogatását az ukrán költségvetés terhére kell megoldani.

Ukrajna azt szeretné elérni, hogy Oroszország változatlanul alacsonyabb áron szállítsa a fölgázt, tartsa tiszteletben az erről szóló megállapodást, cserébe az Ukrajnának keresztül Európába szállított orosz földgáz szállítási díjáért. A Gazprom ragaszkodik a tavaly erőteljesen megdrágult világpiaci árak megfizetéséhez. A földgázszállítási megállapodásról folytatott eddigi tárgyalások kudarcba fulladtak. Moszkva a 50 dolláros ezer köbméterenkénti ár megháromszorozását kéri. Putyin elnök hivatkozott arra, hogy jövőre a nyugat-európai vásárlók 250 dollárt fizetnek majd ezer köbméterenként.

Putyin elnök egy nappal azután tette ezeket a kijelentéseket, hogy telefonon tárgyalt Viktor Juscsenko államfővel és a Kremlt közleményben hangoztatta elégedettségét amiatt, hogy Ukrajna állítólag kész elvben elfogadni az árak és a tranzitköltségek liberalizálását.

Andris Piebalgs, az Európai Unió energiaügyi biztosa Ivan Placskov ukrán energiaügyi miniszterrel folytatott tárgyalása után újságírókkal közölte: nem tart attól, hogy fennakadások keletkeznének az orosz földgáz Európai Unióba történő szállításában, a múltban Ukrajna ugyanis mindig tartotta magát kötelezettségeihez. A Gazprom fedezi Európa földgázszükségletének mintegy 25 százalékát.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×