eur:
393.87
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Londoni elemzők 0,75 százalékos emelést jósolnak

Háromnegyed százalékpontos magyarországi jegybanki kamatemelést jósolnak a következő 12 hónapra londoni feltörekvő piaci elemzők Járai Zsigmond MNB-elnöknek a Fitch-visszaminősítést kommentáló nyilatkozata után.

A Magyarországon is aktív Allianz pénzügyi csoport érdekeltségébe tartozó Dresdner Bank londoni befektetési irodája (DrKW) - az európai feltörekvő piacokat napi rendszerességgel elemző legnagyobb citybeli házak egyike - csütörtökön kiadott térségi helyzetjelentésében úgy értelmezte Járai Zsigmond előző napi nyilatkozatát, hogy a jegybankelnök a Fitch Ratings által bejelentett visszaminősítés után nagyarányú befektetői kivonulástól tart a költségvetés rendbe szedésének elmaradása esetén.

A Dresdner londoni elemzői megemlítik, hogy Járai Zsigmond utalt a Standard & Poor's hitelminősítő néhány napon belül várható Magyarország-jelentésére, amelyről azonban részleteket nem közölt. "Meglepődnénk, ha e jelentés különösebben kedvező hangvételű lenne", mivel azonban az S&P nemrég megerősítette Magyarország ("A mínusz") besorolását és (stabil) kilátását, és azóta új információ nemigen látott napvilágot, rövid távon nem várható, hogy ez a cég hozzányúlna a magyar adósosztályzathoz, áll a DrKW csütörtöki londoni elemzésében.

A világ legnagyobb hitelminősítője október 4-én erősítette meg változatlan stabil kilátással a hosszú és rövid futamú szuverén magyar adóskockázati besorolásokat, megjegyezve, hogy a magas államháztartási hiány, és a cég által az eurócsatlakozásban valószínűsített kétévi csúszás ellenére a gazdaság- és az exportszerkezet sokszínűsége alátámasztja az "A" kategóriás elsőrendű befektetői besorolást.

A Fitch Ratings kedden azonban az addigi "A mínusz"-ról a már csak megszorításokkal befektetőinek tekintett "BBB" sávba, "BBB plusz"-ra süllyesztette a hosszú futamú magyar szuverén küladósság besorolását, a folyamatosan átlépett költségvetési hiánycélokra és a közfinanszírozási helyzet romlásának mértékére hivatkozva.

A DrKW csütörtöki londoni elemzése felidézi, hogy Veres János pénzügyminiszter a Járai-nyilatkozat után kamatcsökkentést szorgalmazott, azzal az érvvel, hogy a magas kamatszint akadályozza a gazdasági növekedést.

A londoni Dresdner-iroda elemzői úgy vélik azonban, hogy az MNB most inkább "a kamatemeléshez készíti elő a terepet". Az elemzés januárra 0,25 százalékpontos szigorítást jósol, amelyet a cég szerint a jövő év közepéig még két, ugyanilyen mértékű emelés követ. Ennek célja az, hogy az MNB csökkentse a magyar és az euróövezeti jegybank (EKB) kamatszint-különbözetének szűkülési mértékét, áll a DrKW csütörtöki londoni előrejelzésében.

Az utóbbi időben más nagy londoni házak is jelentős magyarországi kamatemelést jósoltak a következő 12 hónapra, szintén abból a meggondolásból, hogy az EKB is hozzákezdett a monetáris szigorításhoz, csökkentve a magyar befektetési konstrukciókban meglévő kockázati kamatprémiumot.

A Citigroup londoni irodájának minapi térségi elemzése szerint már "2005-2006 fordulóján" 0,25-0,50 százalékpont közötti magyarországi jegybanki kamatemelés várható, és a cég azt várja, hogy 12 havi távlatban összesen 1,00 százalékponttal emelkedik vissza az alapkamat Magyarországon.

A nagy londoni házak szerint nem várható, hogy az EKB a múlt heti negyed százalékpontos kamatemelés után leáll. Mind a JP Morgan bankcsoport, mind a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő 3,00 százalékra jósolta legutóbbi előrejelzéseiben az eurójegybank 2006 végi alapkamatát.

A JP Morgan emellett 6 százalékos irányadó szövetségi célkamat-szinten - vagyis jóval a 4,75 százalékos plafont valószínűsítő londoni piaci konszenzus felett - várja az amerikai Federal Reserve már javában zajló szigorítási ciklusának tetőzését 2007-ben.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×