eur:
393.05
usd:
355.82
bux:
0
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka
Nyitókép: Bernhard Lang/Getty Images

A villanyautósoknak ezzel nem árt tisztában lenniük

A Német Autóklub (ADAC) saját adatai alapján hasonlította össze a villanyautók fogyasztását, és több fontos tényezőre is rámutattak az értékekkel kapcsolatban.

Az elektromos autóknál is kulcskérdés a fogyasztás. Amíg alacsony hatótáv mellett, szinte ingyen töltve lehetett ezeket a típusokat használni, addig nem számított a száz megtett kilométer alatt elhasznált kilowattok száma, ám 2024-re már más a helyzet. Az ingyenes töltőállomások kihaltak, egy villámtöltés pedig combos összegbe kerülhet, így nagyon nem mindegy, mennyit eszik egy adott villanyautó, illetve meddig jut el egy feltöltéssel – mutat rá a vezess.hu.

Mint írják, az ADAC folyamatosan teszteli a különböző méretű és árkategóriájú aktuális elektromos autókat tesztpadon, amely során kiemelt figyelmet fordít a hatótávolságra és az áramfogyasztásra. (A mérés a valósághoz közeli ADAC Ecotesztben történik, ahol minden járművet ugyanolyan körülmények között vizsgálnak.) Így a németeknél már komoly adatbázis épült a saját mérésű fogyasztási adatokból, a mérések pedig több tanulsággal is szolgálnak.

Bizonyítják, hogy a nagy tömegű, nagyobb kapacitású akkumulátor nem biztos recept a magasabb megtehető kilométerszámhoz.

Egy hatékony hajtáslánc, jó légellenállás, jól belőtt teljesítményszint is sokat hozhat ezen a téren. Ezt a Hyundai Kona Electric és az elektromos Kia Niro példázza, takarékos motorjaikkal meglepően messzire jutnak a ma már átlagosnak mondható akkumulátorméretük (65,4 és 64,8 kWh) ellenére.

A Hyundai Kona például 410 kilométert tudott megtenni az ADAC Ecotesztjén, közvetlenül megelőzve a Volkswagen ID.5 Pro Performance modellt, ami 82 kWh-s teleppel tudott 400 kilométert produkálni. Az energiafelhasználás fejlődését mutatja, hogy messze mögötte szerepel a Jaguar i-Pace EV400 S AWD, ami 90,2 kWh-s csomaggal 366 kilométerig jutott – emeli ki az autós szakportál.

Jelenleg a nagy BMW iX xDrive 50 és az extravagáns Lucid Air vezeti a mezőnyt 610 kilométeres teszttávolsággal. Mindkét autó profitál a járműmérethez képest hatékony hajtásláncából, de természetesen a „méretes” akkumulátorokból is, amelyek hasznos, nettó kapacitása 105 kWh (BMW) és 112 kWh (Lucid).

Kitérnek arra is, hogy a nagyobb és nehezebb járművek tendenciálisan magasabb áramfogyasztással rendelkeznek, de meglepő, hogy valójában mekkora a különbség. A jelenleg kapható legtakarékosabb autó – az aerodinamikailag előnyös formával készülő Hyundai Ioniq 6 – meglepően alacsony, 15,5 kWh/100 km-es fogyasztást ér el. A második helyen a Fiat 500e áll – bár kis, 23,8 kWh-s akkumulátorral -, amit a Peugeot e-208 követ, amely új hajtásláncával jelentősen javított a hatékonyságon, és az örvendetesen takarékos Opel Astra Electric is 16,5 kW/100 km-es értékkel.

Az ADAC adatai bizonyítják, hogy a fizika csalhatatlan, és megkerülhetetlen,

a fogyasztásnál nagyban számít a jármű kialakítása (pl. limuzin vagy SUV), a hajtás (összkerékhajtás vagy nem) és a motorteljesítmény is.

Érdekes mellékszál a töltési veszteség – teszik hozzá végezetül –: a „tankolásnál” töltési veszteség is keletkezik, vagyis több energiát fogyasztunk, mint amennyi végül az akkumulátorba kerül. Ennek fő oka a váltóáram átalakítása a hálózatból egyenárammá az akkumulátorban való tároláshoz. Ettől függetlenül ezt is kifizetjük a töltés során, így az ADAC figyelembe veszi a töltési veszteségeket. A teljes töltéshez szükséges energia és a nettó akkumulátorkapacitás közötti különbségek esetenként jelentősek: például a BMW iX nettó 105 kWh-s akkumulátorának feltöltéséhez az ADAC Ecotest szerint 125,2 kWh-t kell tölteni. Ez pedig közel 20 százalékos különbség, ami nem elhanyagolható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Moszkva hadműveletet indított Vuhledár elfoglalására, ukrán dróneső zúdult Oroszországra – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Moszkva hadműveletet indított Vuhledár elfoglalására, ukrán dróneső zúdult Oroszországra – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Egyre-másra jelennek meg Telegramon a hírek arról, hogy az orosz csapatok megújították támadásaikat a donyecki Vuhledár városa ellen. Az érintett frontszakaszokon több kilométeres haladást is sikerült elérniük. Közben Kijev elsimerte, hogy nehéz a helyzet a háború fő térségében, Kelet-Ukrajnában, de kijevi részről minden szükséges intézkedést megtettek, hogy ellenálljanak a támadásoknak - közölte vasárnap Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg főparancsnoka. Vasárnap hatalmas drón- és rakétatámadást indított Ukrajna Oroszország területe ellen, elsősorban az energetikai létesítményekre mértek csapást. Több esetben sikeresen el is találták a  célpontot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×