eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
autópálya előzés gyorshajtás közlekedés autózás
Nyitókép: Pixabay

Jön a vége: nem lehet megúszni a külföldi autós szabálytalanságokat

Ráadásul bővül azon szabálysértések listája, amelyek nyomán a hatóságok határokon átívelően kaphatnak segítséget és információt egymástól.

Az Európai Parlament képviselői szerdán megerősítették a tagállamok együttműködését a közlekedési szabálysértések határokon átívelő nyomozásában.

Mivel jelenleg a határokon átívelő közlekedési szabálysértések mintegy 40 százaléka büntetlenül marad, a képviselők frissítették a szabályokat, hogy a tagállamok jobban együttműködjenek és segítsék egymást a közlekedési szabálysértésért felelős külföldi sofőrök felkutatásában. Az új szabályok

arra kötelezik a nemzeti hatóságokat, hogy egy másik uniós ország megkeresésére haladéktalanul, legkésőbb két hónapon belül válaszoljanak,

miután összegyűjtötték a szükséges információkat - vette észre az EP közleményét a hvg.hu.

Ezen túlmenően a szabálysértés elkövetésének helye szerinti tagállam kérésére az elkövető lakóhelye szerinti uniós ország átveheti a közúti közlekedési bírságok beszedését, feltéve, hogy az összeg meghaladja a 70 eurót (körülbelül 27 600 forintot) és az összes jogi lehetőség kimerítése után sem került kifizettetni a bírságot az elkövetés helyeként szolgáló tagállamnak.

Az frissített szabályok kibővítik a nem helyi lakos járművezetők által elkövetett azon közlekedési szabálysértések listáját, amelyek nyomán határokon átívelő hatósági együttműködés következhet, és amelyek bírságot vonhatnak maguk után.

A gyorshajtás, az ittas vezetés vagy a piros lámpánál való megállás elmulasztása mellett az uniós jogalkotók többek között a veszélyes parkolás, a veszélyes előzés, a szalagkorlát átlépése és a cserbenhagyás

szabálysértésekkel egészítették ki ezt a listát.

Annak az uniós tagállamnak, ahol a közlekedési szabálysértés történt, a szabálysértés elkövetésétől számított 11 hónap áll rendelkezésére, hogy közlekedési szabálysértési értesítést bocsásson ki. Ennek tartalmaznia kell a szabálysértés időpontját és körülményeit, valamint a bírság megfellebbezésének módjára vonatkozó információkat.

Az átláthatóság növelése és az új szabályok végrehajtásának megkönnyítése érdekében az Európai Bizottság feladata egy olyan online portál létrehozása, amely többek között felsorolja a szabályokat, a fellebbezési lehetőségeket és a vonatkozó közúti közlekedési bírságokat.

A közlekedési szabálysértésekkel kapcsolatos információk határokon átívelő megosztására vonatkozó új szabályokat 570 szavazattal, 36 ellenében és 24 tartózkodás mellett fogadták el. Miután a tagállamokból álló Európai Tanács jóváhagyja őket, az uniós országoknak 30 hónapjuk lesz arra, hogy felkészüljenek a végrehajtásukra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×