eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
A gyalogosokat és kerékpárosokat is szállító kompok a tiszaderzsi Kárász Kikötőben az átadásuk napján, 2024. április 23-án.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Kerékpáros kompot adtak át a Tisza-tónál - képek

Két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen.

Az északi és déli partot összekötő kompok Tiszaderzs és Tiszanána között közlekednek.

Petényi Mirkó, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) ügyvezető igazgatója az átadáson elmondta, hogy a Kiskörénél minden évben áthaladó, csaknem százezer kerékpáros közül nagyon sokan érkeznek családdal, és itt le tudják rövidíteni a kört, ha elfáradnak.

Mint mondta, az átkelés egyben attrakció is, hiszen a kompok fél órás útján megcsodálható a vízről a vízi világ. Véleménye szerint az első egy-két év igazolni fogja, hogy szükség van a kompokra, sőt nagyobb kapacitásra is igény lesz és bővülhet a flotta.

A Tisza-tó környéke rengeteget fejlődött az elmúlt tíz évben, a fejlesztésekhez, amilyen a mostani is, sok szereplőre van szükség.

A Tisza-tó környékén élők lelkesedésükkel "bevonzották" az állami szereplőket is,

és meggyőző érveik voltak amellett, hogy érdemes a tó mellett fejleszteni. Ezért az AÖFK kiemelten támogat minden Tisza-tavi aktív- és ökoturisztikai fejlesztést - hangsúlyozta. Példaként említette az infrastrukturális korszerűsítéseket, a kalandtérképet vagy a Tisza-tó, az ember alkotta paradicsom című, tavaly bemutatott filmet is.

F. Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a kompokkal egy régi álom vált valóra, és kiemelte, hogy más a vízről körbe tekinteni ezen a vadregényes tájon, mint a partról, gátról.

Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) igazgatója arról beszélt, hogy

a kompokkal a mintegy 70 kilométeres Tisza-tó kerékpárút-kört ketté lehet osztani, így lehet tekerni egy 25 kilométeres és egy 40 kilométeres kört is,

és csaknem öt kilométeres hajózásra nyílik lehetőség a kompokkal a tó egyik legszebb részén. Megjegyezte, hogy Tiszaderzsen nincs kijelölt szabadstrand, de Tiszanánán, a komp másik végpontján van. Kiemelte, hogy a finanszírozó AÖFK mellett nagy szükség volt a két település önkormányzatának együttműködésére is.

Tiszaderzs, 2024. április 23.
A gyalogosokat és kerékpárosokat is szállító kompok a tiszaderzsi Kárász Kikötőben az átadásuk napján, 2024. április 23-án.
MTI/Czeglédi Zsolt
A gyalogosokat és kerékpárosokat is szállító kompok a tiszaderzsi Kárász Kikötőben az átadásuk napján, 2024. április 23-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Fótosné Czeglédi Zsuzsanna, Tiszaderzs polgármestere (Fidesz-KDNP) azt mondta, hogy a beruházás közvetlen vízi összeköttetést biztosít Jász-Nagykun-Szolnok és Heves vármegye között. "Csodálatos természeti környezetben nyújt egy újabb perspektívát a kerékpáros turizmus számára"- fogalmazott. Hozzátette: Magyarország kormányának köszönhetően a horgászok által is kedvelt Kárász Kikötő több mint 400 millió forint fejlesztési forrásból újul meg a közeljövőben. Bízik abban, hogy megépülhet a kikötőben a Tisza áldozatainak emlékkápolnája is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Nagy esésből álltak talpra az amerikai tőzsdék

Nagy esésből álltak talpra az amerikai tőzsdék

Csúnyán lefordultak az amerikai tőzsdék tegnap, a Dow közel egy éve nem zárt ennyire rossz napot, de a két másik vezető index is komoly esést szenvedett el. Rontotta a hangulatot, hogy a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve és az erős amerikai gazdasági adatok ráerősítettek a hosszabb ideig magasan maradó kamatok narratívára. Az ázsiai tőzsdék ezek után szintén lejjebb kerültek, és Európában is esés látszott ma, az USA tőzsdéi azonban javítani próbálnak a tegnapi esés után. Itthon komoly mínuszba került az OTP és a Mol árfolyama, azonban nem érdemes megijedni, hiszen ezt mindkét papír esetében az osztalékszelvény-vágás okozta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×