eur:
368.39
usd:
344.92
bux:
48272.13
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
business woman tries to stop the time
Nyitókép: fcscafeine/Getty Images

Óraátállítás: jövőre a sarkára állhat az Európai Unió

Vasárnap hajnali 2 órakor 3 órára kell állítani az órákat, akkor kezdődik ugyanis a nyári időszámítás. Ennek élettani hatásairól G. Németh György, a Magyar Alvásszövetség elnöke nyilatkozott az InfoRádiónak.

Több mint hatvan országban működik több-kevesebb sikerrel óraátállítás, és mindenhol azon gondolkoznak, hogy törölhetnék el, nagy kérdés, hogy a téli vagy a nyári maradjon – mondta az elnök. Hozzátette, hogy az emberi szervezetre hatással van a kialakult ritmus megváltoztatása, de ennek mértéke eltérő lehet például a kor vagy az egészségi állapottól függően.

Vérnyomásértékek, pulzusszám, testhőmérséklet, bizonyos hormonok szintjének emelkedése – sorolta a hatásokat. Vannak, akik egy nap alatt átállnak, mások napokig, akár hetekig is kínlódnak ilyenkor. Kutatások szerint a tavaszi átállás idején átlagosan 40 perccel kevesebbet alszunk még úgy is, hogy fel tudunk, tudnánk erre készülni.

Arról is beszélt, hogy földrajzilag is meghatározott a hatás erőssége,

az egyenlítőhöz közelebb, illetve az északi régiókban élőknek könnyebben megy az alkalmazkodás, nálunk általában jobban megérzik az emberek.

„Nagyon sokan vannak, akik megérzik. Ezt lehet látni a közlekedési balesetek számának növekedésében vasárnap és hétfőn egy-két nap alatt, vagy például az érzékeny vagy beteg vagy főképpen szívproblémákkal küszködő embereknek is könnyebben jönnek a rohamok” – sorolta az elnök.

A téli és nyári időszámítás közötti választásról elmondta, hogy nagy a vita, szerinte 2024-ben az Európai Unió a sarkára fog állni és kikényszeríti a tagállamokból, hogy egy éven belül döntenek a kérdésben. Azt is mondta, hogy a téli az eredeti időszámítás.

„A Magyar Alvásszövetség azt javasolja, hogy amikor erre a döntésre sor kerül, azt megelőzően legyen megfontolt, átgondolt vizsgálata annak, hogy melyik a célszerű” – mondta G. Németh György. Hozzáfűzte, hogy megoldás lehet, ha időzónát váltunk. Ez azt jelentené, hogy az ukrajnai, romániai időszámítás lenne érvényes nálunk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×