INFORÁDIÓ
2023. március 26. vasárnap
Emánuel

házasság hete

rendezvénysorozat

család

keresztény

szeretet

Bride putting ring on grooms finger. Rings exchange. Happy couple celebrating wedding outdoors in summer.

Vasárnap kezdődik a házasság hete: a nehézségek kerülnek előtérbe

Infostart

Az országos rendezvénysorozat eseményeinek fő kérdésköre, hogy miként tudnak a párok a nehézségek idején is a szeretetbe kapaszkodva közösen fejlődni, erőt meríteni a hétköznapok kihívásaihoz. A rendezvényt február 12-19. között tartják.

A házasság hetén több mint ötven településen közel százhatvan programmal várják országszerte és határon túl is az önkéntes szervezők az érdeklődőket. A központilag szervezett programok fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök és férje, Veres István – derül ki a Házasság Hete Mozgalom sajtóközleményéből.

A mozgalom a házasság, a család értékeire, a párkapcsolatok tudatos gondozására irányítja rá a figyelmet, segítséget nyújtva a házasságra készülőknek és a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek. Magyarországon tizenhatodik alkalommal tartják meg a rendezvényt a keresztény egyházak és civil szervezetek összefogásával.

A program sikerét jelzi, hogy

évről évre újabb települések, egyházi és városi közösségek csatlakoznak saját programjaikkal.

"A házasság a hétköznapokban dől el. Ezért az elmúlt tizenöt év közismert házaspárjaival – a házasság hete nagyköveteivel – elindított jó gyakorlatot mostanra a közvetlen környezetünkben élő párok inspiráló példáival visszük tovább" – mondta Herjeczki Kornél, a Házasság Hete Mozgalom országos koordinátora, a Harmat Kiadó igazgatója. Mint fogalmazott: a szervezők különösen szeretnék az elérhető példákon keresztül azokat is megszólítani, akik a családjukban akár generációkon át konfliktusokkal terhelt mintát láttak, és nem volt a közelükben harmonikusan működő család vagy házastársi kapcsolat.

Magyarországon idén a hét mottója: Szeretetbe kapaszkodva. A szervezők azt járják majd körül, hogy miként lehetünk egymás számára a nehézségekben is a szeretetből, összetartozásból, az egymás iránti bizalomból táplálkozó erőforrássá. A mostani helyzetben a nehézségek ugyanis nemcsak a pénzügyeinket, hanem a kapcsolatainkat is próbára teszik.

"Ebben a hideg időszakban fordítsunk több energiát, figyelmet kapcsolatunk hőfokára is, mert a magára hagyott kapcsolat törvényszerűen kihűl"

– emelte ki az országos koordinátor.

Mint fogalmazott: nagyon fontos, hogy szánjunk minőségi időt egymásra, a közös fejlődésre, az egymással való beszélgetésre, érzéseink, gondolataink megosztására is. A szervezők ezért az alkalomra egy kimondottan pároknak szóló Beszélgetésindító kártyával is készülnek Gary Chapmantől, az 5 szeretetnyelv megalkotójától és Ramon Presson házassági szakértőtől.

Idén a házasság hete központi programsorozata ünnepi istentisztelettel veszi kezdetét a miskolci Deszkatemplomban, ahol igét hirdet Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke.

  • Hétfőn Tapolyai Emőke pszichológus, a Kandela Központ alapítója és szakmai vezetője online előadására várják az érdeklődőket a házasság hete Facebook-oldalán.
  • Kedden áldással egybekötött zenés istentisztelet lesz a Deák téri evangélikus templomban a Zelzah Ifjúsági Együttes közreműködésével. Igét hirdet Kondor Péter evangélikus püspök.
  • Szerdán a Ráday Ház dísztermében a Páratlan beszélgetés közismert párokkal sorozat programjaként Ókovács Szilveszterrel, a Magyar Állami Operaház főigazgatójával és feleségével, Máthé Zsuzsával, a Szent István Intézet igazgatójával, Hűvösvölgyi Ildikó színművésszel és férjével, Kisfaludy András filmrendező, producerrel, valamint Tolnay Lajos szülész-nőgyógyász főorvossal és feleségével, Tolnayné Csattos Márta gyógypedagógussal beszélget Mohay Bence sportriporter.
  • Csütörtökön a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezésében Család és hivatás konferencia lesz a Magyar Tudományos Akadémián,
  • pénteken pedig A kiemelkedően eredményes házasságok 7 szokása címmel dr. Gerberné Farkas Zsuzsanna mentálhigiénés tréner, párkapcsolati coach tart előadást a házasság hete Facebook-oldalán. Szombaton Védelmező kapcsolat címmel Gödör István és Gödörné Csontos Zita, a Bibliai Házassággondozó Szolgálat munkatársai adnak elő a Pasaréti református templomban, a hetet pedig ünnepi szentmise zárja a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban, ahol a szentmisét bemutatja Marton Zsolt váci megyéspüspök.

Az országos rendezvénysorozaton Győrben, Egerben, Szegeden, Pécsett, Kaposváron, Zalaegerszegen, Temesváron, Komáromban előadásokkal, beszélgetésekkel, szerelmes kalandtúrákkal, egyházi alkalmakkal várják az önkéntes szervezők az érdeklődőket.

Nyitókép: Getty Images/ Anna Blazhuk
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018