eur:
394.55
usd:
369.9
bux:
65248.03
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Anup Shah/Getty Images

Kíváncsi kis jövevénnyel gazdagodott a Debreceni Állatkert – kép

Társat kapott a tavaly Debrecenbe érkezett fehérajkú tamarin hím: egy másik fiatal hím a csehországi Ústí nad Labem állatkertjéből került a Nagyerdőbe.

A jövevény hamar összeszokott fajtársával, így közös bemutatójukban tekinthetők meg az egzotikus trópusi házban – olvasható Nagy Gergely Sándornak, az állatkert vezetőjének közleményében.

Az új tamarin igen barátságos, az őt figyelő látogatók iránt kezdettől fogva élénken érdeklődik. Reményeik szerint a későbbiekben nőstény is érkezik hozzájuk, így a park hozzájárulhat majd az európai állomány gyarapodásához – tette hozzá az igazgató.

Mint írta, az Amazonas-medence brazíliai és bolíviai részén őshonos fehérajkú vagy vöröshasú tamarin (Saguinus labiatus) köznapi elnevezéseit a fekete vagy sötétbarna alapszínétől markánsan elütő száj és orr körüli, illetve hasi szőrzetéről kapta.

A lombkoronaszintet lakja kisebb rokoni csoportokban, amelyeken belül az utódgondozás a szoptatást leszámítva jórészt az apa feladata, bár az idősebb testvérek is segítenek a kölykök hordozásában. Mindenevőként különféle növényi részek és fanedvek mellett ízeltlábúakat és kisebb gerinceseket is elfogyaszt – magyarázta a szakember.

Hozzátette: az élőhelyéül szolgáló esőerdők pusztulása miatt a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. A hazai állatkertek körében viszonylag ritkának számít, mivel Debrecen mellett csak Nyíregyházán és Miskolcon találkozhatunk vele.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×