eur:
394.56
usd:
370.56
bux:
65463.05
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Gabor820212 – Facebook/MetNet

Eldurvulhat a helyzet, bármikor kiadhatják a piros vészjelzést – videók a behavazott Magyarországról

Erős széllökések veszélye miatt már tizenegy vármegyére adott ki másodfokú figyelmeztetést szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Veszélyjelzésükben azt írták, pénteken késő délután, illetve este az északnyugatira forduló szelet főként az Észak-Dunántúlon, a főváros térségében és esetleg a középső országrészben viharos – 60-80 kilométer/órás – lökések kísérhetik.

Az északnyugati határvidék közelében, illetve a Dunántúli-középhegység, a Börzsöny magasabban fekvő részein 80 kilométer/óra körüli, esetleg afölötti lökés sem kizárt. A késő esti órákban kissé veszít erejéből a légmozgás.

Szombaton a hajnali, reggeli óráktól kezdve ismét viharossá, erősen viharossá fokozódik az északnyugati szél. Az országban nagy területen lehet 70 kilométer/óra fölötti széllökés, míg a Dunántúlon és Borsod, illetve Szabolcs térségében általában 80-90 kilométer/órás, a Bakonyban és a Balaton térségében akár

100-110 kilométer/órás vagy afölötti lökések is várhatóak.

Az időjárási helyzetre tekintettel akár a piros színű veszélyjelzést is kiadhatják.

A meteorológiai szolgálat Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegye területére másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki szombatra, itt a várt legerősebb széllökések sebessége meghaladhatja a 90 kilométer/órát. Az ország többi részére elsőfokú (sárga) figyelmeztetés van érvényben.

Közben egyre inkább keletebbre tolódik a csapadék, késő délelőtt a Duna mentén havazott, nyugaton viszont melegedés kezdődött – számolt be az Időkép.

Győr térségében 5-7 centis friss hóréteg is kialakult, Vértesszőlősön és Bábolnán 3 centit mértek észlelőik.

Budapestnek is kijárt a havazásól:

Erős havazásról számolt be MetNet Győrújbarátról:

És Eplény is kifehéredett:

A Börzsönyben található Kóspallagról 5 centis havat jelentettek:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×