eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia
Nyitókép: Pixabay

Tele van a lakás karácsonykor a házi kedvencekre veszélyes növényekkel

Mikulásvirág, liliom, amarillisz, hunyor és társaik: tartsuk tőlük távol a kutyákat és a macskákat.

A karácsonyi időszaknak több jellegzetes növénye van, de legtöbbjük amilyen szép, annyira káros a kutyákra, macskákra. Egyedül a karácsonyi kaktusz a kivétel, de azt se rágcsálják lehetőleg – írja a magyarmezogazdasag.hu cikke.

Amikor valami újdonság kerül a lakásba, a házi kedvenceink érdeklődve vizsgálják meg, ha elérik, és ebbe a kóstolgatás, rágcsálás is beletartozik – hívják fel a figyelmet.

A karácsonyi kaktusz nem veszélyezteti az állatok egészségét, nincsenek benne mérgező vagy káros anyagok, mégsem jó, ha sokat megesznek belőle. A növény ugyanis gazdag rostokban, ami hányást, enyhe hasmenést okozhat.

A mikulásvirágról köztudott, hogy mérgező a négylábúakra, de korántsem annyira, mint a legveszélyesebb növények közé tartozó liliom vagy nárcisz. A növényből kicsorduló fehér nedv euforbolt és szaponinokat tartalmaz, de általában enyhe hasmenést, hányást és nyáladzást okoz az állatokban.

Sokkal veszélyesebb az amarillisz, aminek a levelében, szárában és hagymájában olyan alkaloidok vannak, amelyek hányást, erős nyálelválasztást, hasfájást, vérnyomáscsökkenést és légzési nehézséget okoznak.

Végül a hunyor a legveszélyesebb növény ebben a sorban, szerencsére általában nem a szobában, hanem az erkélyen vagy a kertben tartjuk, mert nem viseli el a meleget. Az egész növény emberre, macskára, kutyára és lovakra mérgező vegyületeket (glikozidok, veratrin) tartalmaz.

A lakásdíszítésre használt örökzöldek közül a borostyán és a tiszafa veszélyes az állatokra. Maga a karácsonyfa, akármelyik fenyőfajt válasszuk is, nem tartalmaz káros anyagokat, de a tűlevelek gondot okozhatnak, ha befúródnak az állat bundájába.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
Itt vannak azok az autók, amiket az igazán gazdagok vesznek Magyarországon

Itt vannak azok az autók, amiket az igazán gazdagok vesznek Magyarországon

Pénteken érkeztek a friss magyarországi autóértékesítési statisztikák, akkor megnéztük, hogy mi mozgatja a teljes piacot, mi áll amögött, hogy az EU-ban egyedül a magyar piacon adnak el kevesebb autót idén, mint tavaly. Abban a cikkben a Skoda Octavia, a Suzuki Vitara, a Dacia Duster vagy az MG ZS volt a nagy sztár, most azt néztük meg, hogy a prémium és luxusautó szegmensben, a Porschénél, a Ferrarinál vagy a Rolls-Royce-nál hogy alakulnak az eladások.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×