eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Drónfelvételen csónakok a Velencei-tó medrében, Pákozd közelében 2022. július 28-án. A tartós hőség miatt a tó vízállása alig egy centiméterrel magasabb a valaha mért legalacsonyabb szintnél, 63 centiméternél.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Lesújtó videón a lassan eltűnő Velencei-tó

A vízszint folyamatosan negatív rekordot dönt.

Évek óta tény, hogy a Velencei-tó vízszintje egyre csak apad, s félő, hogy lassan el is tűnik hazánk egyik igen népszerű tava. A szakemberek régóta próbálkoznak az újraélesztéssel, de egyértelmű, hogy a tó haldoklik.

Ezt erősíti az is, hogy míg régebben küzdeni kellett a helyért, most rengeteg szabad placc áll a horgászok rendelkezésére a Velencei-tó partján. Kevesen pecáznak, és kevesen váltottak engedélyt 2022-re, a tavalyihoz képest harmadára visszaesett az értékesített jegyek száma, írja a 24.hu, idézve a Pecaverzum.hu-t.

Ijesztő tény, hogy az 1949. október 24-én mért, 63 centiméteres eddigi legalacsonyabb vízállás július 30-án megdőlt, és a tó vízszintje azóta is folyamatosan csökken, augusztus 14-én például 56-67 centi között mozgott.

Igaz, 1863 és 1866 között volt már rosszabb is a helyzet, akkor teljesen kiszáradt a tó. A vízügy szakemberei nem tudják megmondani, hogy ez bekövetkezhet-e újra. Most mindenesetre videón nézhetjük meg a tó haldoklását.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×