eur:
395.48
usd:
366.78
bux:
65434.92
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Kidobott pelenkát visz szájában egy kóbor kutya a Huszár telep egyik szemétgyűjtő helyén Nyíregyházán 2012. november 13-án. A város önkormányzata idén 22,7 millió forintot fordít a városüzemeltetés által működtetett Állategészségügyi Telep gyepmesteri tevékenységére. A telep munkatársai idén eddig 286 állatot gyűjtöttek össze. A kutyák 95 százalékát a PCAS nemzetközi állatvédelmi egyesület helyezi el új gazdáknál. A helyiek idén 20 kutyát fogadtak örökbe.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

A csecsemők 90 százaléka mérgező anyagokat tartalmazó pelenkát visel

Ez a későbbi életükre nézvést súlyos betegségek kockázatát is jelenti.

A legnagyobb darabszámban eladott eldobható pelenkamárkákat vizsgálta az ANSES nevű szervezet: 38 nagyon súlyos veszélyt jelentő vegyi anyagot találtak az Európa-szerte forgalmazott pelenkákban. A tisztviselők szerint a vegyi anyagok többsége hormonális zavarokat okoz.

Európában percenként 1000 darab pelenkát gyártanak. A piac teljes értéke évi hétmilliárd euróra rúg; 36 százalékát a Pampers dominálja, mely a Huggies-zal (2 százalék) uralja a területet a Euronews cikke szerint.

A kutatás becslése szerint 14 millió gyermek szerezhet a pelenkahasználat miatt potenciálisan nagyon súlyos és látens betegséget, amelyek életminőségüket egész életük során befolyásolhatják.

Ezek közé tartoznak a daganatos megbetegedések, a hormonális zavarok és a termékenységet befolyásoló hatások is.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a gyermekek különösen érzékenyek a vegyi anyagokra.

Az ANSES 2019-ben végezte az első nagy kutatást a témában: akkor 9 nagy márkát vizsgáltak. A három éve fellelt káros anyagok közül ma már csak egy van jelen a pelenkákban, a rákeltő formaldehid. Ez azt jelenti, hogy a gyártók reagálnak a változásra, ugyanakkor bármikor visszavezethetik az anyagok használatát, ezért uniós szintű tiltásért lobbizik a szervezet, melyet az EU eddig nem tett meg.

"A szülők minden nap mérgező vegyi anyagoknak teszik ki gyermekeiket a pelenka révén. Nem szabad, hogy csak az ő döntésükön múljon, hogy a választott termék mérgező-e vagy sem" - mondta Maria Arena, az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottságának tagja, aki vegyi anyagokkal kapcsolatos kérdésekben kampányol.

"Az EU-nak fel kell lépnie, és

be kell tiltania ezeket az anyagokat,

ezzel méregmentes környezetet biztosítva mindenki számára."

Az Európai Vegyianyag-ügynökség elismeri a lehetséges kockázatokat és azt, hogy ezeknek a vegyi anyagoknak nem kellene a pelenkákban előfordulnia, de azt állítja, hogy a francia kutatók nem bizonyították megfelelően a gyermekekre jelentett kockázatot.

Huszonegy nem kormányzati szervezet, köztük a Plastic Soup Foundation és a Client Earth, levélben fordult az Európai Bizottsághoz. Azt állították, hogy a gyermekekre gyakorolt egészségügyi következmények visszafordíthatatlanok lehetnek, és hogy be kellene tiltani a vegyi anyagokat.

A menstruációs és egyéb higiéniai termékek ugyanilyen anyagokból készülnek, és szintén veszélyt jelentenek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

A Velencei-tó környéke viszonylag könnyen vészelte át a lakáspiac tavalyi ledermedését. Nagy szerepe lehet ebben annak, hogy a tó partjára már nem elsősorban üdülőhelyként, hanem egy tiszta, békés, ám mégis nagyvárosközeli lakóövezetként tekintenek az otthont keresők. A külföldi ingatlantulajdonosok viszont most egyértelműen az eladói oldalon jelennek meg - derül ki az OTP Ingatlanpont szakembereinek tapasztalataiból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×