INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

google

utcakép

térkép

digitális

kamera

Nagy újításokkal készül a Google Utcakép

Nagy újításokkal készül a Google Utcakép

Infostart

Éppen 15 éve elérhető a szolgáltatás, amelyet továbbfejlesztenek.

A Google Utcakép ötlete tizenöt évvel ezelőtt a Google társalapítója, Larry Page fejéből pattant ki, aki szeretett volna 360 fokos térképet készíteni a világról. Ma már több mint 220 milliárd Utcakép-felvétel áll rendelkezésre több mint 100 országból és területről. Az Utcakép nemcsak a virtuális felfedezésben segít, hanem a Google Térkép fejlesztése szempontjából is kulcsfontosságú, hiszen a képek a legfrissebb információkat mutatják, megalapozva ezzel egy még teljesebb térkép kialakítását.

Az Utcakép felvételeit készítő autók és trekkerek mellett a Google egy új kamerát tesztel, hogy még több helyen készülhessenek jó minőségű felvételek. Ez az új kamera az összes olyan funkciót (teljesítmény, felbontás és feldolgozási képesség), ami egy autóban megtalálható, egy hordozható, nagyjából házi macska méretű kamerarendszerbe zsugorítja.

  • A kamera súlya kevesebb, mint 7 kg - ennek köszönhetően bárhová szállítható.
  • Rendkívül testre szabható. Korábban a Google-nek teljesen új kamerarendszereket kellett építenie minden alkalommal, amikor különböző típusú felvételeket akartak készíteni. Most azonban a moduláris kamera kiegészíthető olyan komponensekkel, mint a lidar szkenner, hogy még több hasznos részlet látható legyen: például sávjelzések vagy kátyúk. Ezek a szkennerek bármikor felszerelhetők és eltávolíthatók.
  • Bármilyen autóra ráfér. Az új kamera bármilyen tetőcsomagtartóval rendelkező járműre felszerelhető és közvetlenül egy mobil eszközről működtethető - nincs szükség speciális autóra vagy bonyolult képfeldolgozó berendezésre.

Az új kamerát a következő évben kezdi el bevezetni a Google.

Az Utcakép kulcsfontosságú része a világ feltérképezésének. A felvételek a vállalat szerint több téren is segítenek:

  • Az üzleti információk frissítései, amelyek tükrözik a változó világot. Az Utcakép felvételeket a Google mesterséges intelligenciával párosítva használja a Google Térkép frissítéséhez - például éppen megnyitott vállalkozások hozzáadásához, kedvenc éttermek új nyitvatartási idejének megjelenítéséhez és a sebességkorlátozási információk frissítéséhez. Az elmúlt három évben a mesterséges intelligencia segítségével több mint 25 milliárd frissítést végeztek a Google Térképen.
  • Minden eddiginél egyszerűbb navigáció, bel- és kültéren egyaránt. Az Utcakép felvételei olyan népszerű funkciókat támogatnak, mint az Élő kép, amely lehetővé teszi, hogy a telefon kamerája segítségével a valós látképre helyezzük a navigációs utasításokat, így pillanatok alatt eljuthatunk az úti célunkhoz.
  • Az immerzív nézet segít elindulás előtt. A számítógépes látásmód és a mesterséges intelligencia terén az elmúlt években elért fejlődésnek köszönhetően az Utcakép felvételek és légi felvételek milliárdjainak egybeolvasztásával a Google egy gazdag, digitális modellt hoz létre a világ különböző helyeiről. Az idén megjelenő immerzív nézettel könnyedén át lehet lépni az utcák szintjére a Google Térképen.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018