eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Young couple near reception desk in hotel. Young couple comes to the hotel
Nyitókép: Jovanmandic/Getty Images

Kiss Róbert Richard: rekordot dönthet a nyáron a belföldi turizmus

Nem veszi el a magyarok utazási kedvét az általánosan tapasztalható áremelkedés, de korlátozza a lehetőségeket – mondta a turisztikai szakértő. Íme a leggyorsabban felfutó országok és hazai országrészek.

Az Európai Unió területén folyamatos a koronavírus-járvány miatti szigorítások enyhítése, Magyarországon kezdjük már a mögött hagyni azokat az időket, amikor még maszkot kellett viselni és ügyelni a szigorításokra, de ez nincs mindenhol így – hívta fel a figyelmet Kiss Róbert Richard turisztikai szakértő.

Az InfoRádió Világszám című műsorának szerkesztő-műsorvezetője kiemelte, van, ahol a beutazáshoz még regisztrációs formulát kell kitölteni, van, ahol még szükséges az uniós Covid-igazolvány. Az akadálytalan beutazás az Európai Unióra általánosságban jellemző, de a világban még sok helyen vannak szigorítások: Kínában tartományonként eltérő módon karanténra is fel kell készülni, Japánban pedig az enyhítés azt jelenti, hogy a tervek szerint a turista ha három oltást már megkapott, akkor elmehet egy olyan túrára, amikor előre megadott helyszíneket látogat meg.

"Még nem mondhatjuk, hogy világviszonylatban teljes egészében magunk mögött hagytuk a koronavírus-járványt, de az biztos, hogy Európában már mindenképpen az enyhülés időszakát éljük" – hangsúlyozta a turisztikai szakértő. Ausztria is enyhített, eltörölte a 3G szabályozást, de a szintén enyhítő Olaszországban például még több helyen (például a közlekedésen vagy a múzeumokban) kötelező a maszk.

A magyar utazók nyári úti céljai szerinte idén sem változnak, hagyományosan elsősorban a közeli tengerparti szakaszokat keresik fel. A koronavírus-járvány előtti esztendőben például Horvátországba 660 ezer körüli magyar turista látogatott, a koronavírus-járvánnyal terhelt időben ez 400 ezer körül volt, és a mostani időszakban is Horvátország lesz a legnépszerűbb: ha nem is éri el a korábbi rekordot, de növekedés figyelhető meg a foglalásokban.

A repülős utaknál már most 25-30 százalékos emelkedés van,

kedvelt célállomás lesz Görögország, Törökország, Spanyolország, Egyiptom és Tunézia.

"A belföldi foglalások nagyon szépen alakulnak. Tavaly júliusban volt egy olyan nap, ami rekordot jelentett a belföldi turizmus történetében, mert soha annyi vendégéjszakát nem töltöttek egy adott napon, mint akkor" – jelezte Kiss Róbert Richard, és hozzátette, idén a júliusi-augusztusi időszakban szintén megtelnek a Balaton szállodái, sőt a szeptemberi időszak is még erős lesz, mert az utóbbi időszak tendenciája az, hogy augusztus 20-tól nem ürül ki a Balaton, hanem vannak programok, gasztrorendezvények.

A Balaton-part mellett vannak még népszerű úti célok, a turisztikai szakértő szerint Északkelet-Magyarország divatba jött, Eger környéke például nagyon népszerű, de Hajdúszoboszló, Debrecen és a Tisza-tó is.

"Az általánosságban tapasztalható áremelkedés és inflációs hatás az utazási kedvet nem veszi el ugyan, de a lehetőségeket nyilván korlátozza. A koronavírus bezártsága után szinte robbanásszerű a növekedés, sokan vágynak arra, hogy elmenjenek nyaralni, lássák a tengert, pihenjenek, de nyilvánvalóan azért az anyagi lehetőségek korlátot szabnak. Az biztos, hogy most

komolyabb árnövekedésekre is számíthatnak az utazók a legfelkapottabb helyek esetében"

– mondta Kiss Róbert Richard.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×