eur:
394.63
usd:
371.87
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
One woman who is stressed or in pain from depression, anxiety or headache related health issues
Nyitókép: 5m3photos/Getty Images

Orvos: Példátlan a mostani időjárási helyzet, de már látszik a kiút a hullámvasútból

Front frontot követ, amihez az emberi szervezet nem képes alkalmazkodni.

Az elmúlt két és fél hétben nem igazán nyugodott meg fölöttünk a meteorológiai helyzet: nap nap után front frontot követett, és meglehetősen szélsőségesen változtak az időjárás paraméterei, amihez az emberi szervezet egyáltalán nem képes alkalmazkodni, sem rövid, sem hosszú távon – hívta fel a figyelmet Szegheő Péter belgyógyász főorvos.

Rámutatott: az egyenesen példátlan, hogy a változékony időjárás ilyen hosszan tartson, sőt, még nincs vége, folytatódni is fog.

Mint mondta, a keddi napra a hidegfront eltávolodott, így most a szél, illetve a nyomában kialakult hidegebb időjárás borzolhatja a kedélyeket. Mindez elsősorban általános tüneteket, panaszokat okozhat, úgymint fejfájás és dekoncentráltság, illetve jellemzőek ilyenkor a mozgásszervi panaszok.

A kiút a „hullámvasútból” orvosmeteorológiai szempontból a hét második felében, csütörtök-pénteken várható, akkortól végre egy nyugalmasabb periódus következhet, amikor több nap is frontmentesen alakulhat. Addig viszont marad az egyébként április-májusra jellemző folyamatos változékonyság, ide értve a nagyobb napi hőingásokat (a reggeli hűvös után napközbeni meleg), ami viszont egy egyáltalán nem optimális helyzet – fogalmazott Szegheő Péter.

Hozzátette: két-három héten belül már egy teljesen más orvosmeteorológiai szituációban leszünk, a környezeti tényezőket illetően közelebb a szervezetünk működési optimumához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×