eur:
369.09
usd:
345.27
bux:
48310.10
2023. június 5. hétfő Fatime
Nyitókép: wihteorchid/Getty Images

Súlyos és drága tévhit a zöldhulladékról

Veszélyes hulladék lehet, ha nagy mennyiségben kerül ki egy adott területre.

A nagy mennyiségben szabálytalanul kihelyezett zöldhulladék elsősorban olyan területeken lehet veszélyes, ahol természetes vagy természetközeli élőhelyek vannak – hívta fel a figyelmet a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert divíziójának természetvédelmi és erdőkezelési osztályának vezetője.

Bajor Zoltán magyarázata szerint a rengeteg plusz zöldhulladék komoly többlettápanyagot ad az adott területnek, a feldúsulás pedig elsősorban olyan tápanyagigényes és tájidegen, adott esetben invazív növény- és állatfajoknak kedvez, amik komoly veszélyt jelentenek a természetes-, illetve természetközeli élőhelyekre, valamint közvetetten, bár mesterséges zöldfelületek, de a fasorokra és parkokra is – tette hozzá.

Az osztályvezető beszélt arról is, hogy a városi-települési környezetben a zöldhulladéktól legegyszerűbben komposztálással szabadulhatunk meg, Budapesten például erre hivatottak az úgynevezett komposztálók, amelyek a Főkert Fatár nevű applikációjában megtalálhatóak – hívta fel a figyelmet Bajor Zoltán, hozzátéve, hogy a kiskertek esetében a saját komposztáló a legjobb megoldás. Ha erre nincs lehetőségünk, vagy nem akarunk vele foglalkozni, akkor pedig ott a BKM Nonprofit Zrt. FKF divíziója, amely rendszeresen gyűjt be zöldhulladékot, majd szállít a pusztazámori hulladéklerakóba, ahol szintén komposztálják, majd ez visszakerül a természetes körforgásba – magyarázta a szakember. Ugyanezt a folyamatot tudja biztosítani a Főkert a Keresztúri úti komposzttelepén, ahol bárki leadhatja a zöld hulladékát.

Bajor Zoltán arra is kitért, hogy a BKM Nonprofit Zrt. a fővárosban évente közel 50 ezer tonna zöldhulladékot gyűjt össze, komposztál és juttat vissza a körforgásba. Kiemelte azt is, hogy

a szemét ezen formájával kapcsolatban a legnagyobb tévhit, hogy ártalmatlan,

a zöldhulladék szabálytalan kihelyezése pedig helyszíni bírságot, illetve szabálysértési eljárást vonhat maga után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Alacsony itthon a diplomások száma – több oka is van

Alacsony itthon a diplomások száma – több oka is van

A magyar fiataloknak kevesebb mint harmada rendelkezik felsőfokú végzettséggel. Ezzel az aránnyal Magyarország a sereghajtók közé tartozik az EU-ban. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint csak átfogó változtatásokkal, a felnőttek felsőoktatásba való bevonásával javulhat ez az adat.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×